Podcastul „În esență...” | De ce Guvernul Recean nu își pune drept scop soluționarea problemei transnistrene  

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova

Rusia este, practic, exclusă din formatul de negocieri „5+2” pe problema transnistreană, iar, din acest motiv, în programul de guvernare al Cabinetului Recean, la capitolul „Reintegrarea țării”, figurează doar formatul „1+1”, potrivit analistului Igor Boțan.  

Vorbind în cadrul podcastului Europei Libere „În esență...”, Igor Boțan a spus că guvernul de la Chișinău a diminuat rolul Rusiei în procesul de negocieri, sugerând că a ținut cont și de faptul că Parlamentul European și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei consideră Rusia „stat terorist”.

Igor Boțan mai spune că, spre deosebire de alte programe de guvernare de până acum, cel al Guvernului Recean nu își pune drept sarcină soluționarea problemei transnistrene.

Soluționarea finală a acestui conflict depinde de modul în care se va termina războiul în Ucraina.
Igor Boțan, analist politic

„Asta înseamnă că actualul Guvern înțelege că soluționarea finală a acestui conflict depinde de modul în care se va termina războiul în Ucraina. [...] Atunci când se va termina războiul vom avea o altă conjunctură, iar în altă conjunctură va fi necesar să avem alte instrumente de soluționare finală a acestui conflict”, susține analistul.

Igor Boțan mai spune că programul de guvernare își propune să pună accentul pe un dialog mai activ direct dintre Chișinău și Tiraspol, urmărind consolidarea „măsurilor de încredere” și soluționarea pașnică a diferendului transnistrean.

În alt context, Igor Boțan a spus că Guvernul Recean nu își va propune să părăsească Comunitatea Statelor Independente (CSI), chiar dacă premierul a declarat că autoritățile moldovene vor denunța unele acorduri cu CSI.

„CSI a fost formula de divorț civilizat pentru fostele republici sovietice și o formulă de refacere a imperiului din punctul de vedere al Rusiei”, spune Igor Boțan, potrivit căruia „CSI va muri cu moarte naturală după acest război [cu Ucraina]”.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
### Vezi și... ### Rusia: orice amenințare la adresa pacificatorilor din Transnistria este o amenințare la adresa Federației Ruse