Linkuri accesibilitate

„În esență...” | O relație „foarte strânsă” dintre premierul Dorin Recean și președinta Maia Sandu


Premierul Dorin Recean va avea o relație „explicabilă” foarte strânsă cu Președinția Maiei Sandu, iar instituția prezidențială și șefa statului ar putea asigura un transfer de imagine către Cabinetul de miniștri, consideră Igor Boțan, directorul Asociației ADEPT.

Igor Boțan a spus în podcastul Europei Libere „În esență...” că premierul Recean „înțelege perfect că în țara asta, în actualele circumstanțe, suportul cel mai mare din partea cetățenilor îl are doar Maia Sandu”.

O relație „foarte strânsă” dintre premierul Dorin Recean și președinta Maia Sandu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:56 0:00

O colaborare strânsă vine astfel „într-o albie firească”. „Nu ai cum să nu cooperezi cu președintele – politicianul care a anunțat că programul de țară este integrarea europeană”, consideră analistul.

Cât privește aprecierile unor critici cum că Guvernul Gavrilița și Guvernul Recean au, practic, aceeași componență și sunt, de fapt, „aceeași Mărie, dar cu altă pălărie”, Igor Boțan a spus că supozițiile sunt lansate tocmai de acei care au fost „în situații mai penibile” în acest sens.

Comentatorul politic a amintit că, în 2008, când PCRM a schimbat Guvernul Tarlev cu cel al Zinaidei Greceanîi componențele erau, practic, aceleași.

„Așa că argumentele celor care spun că e vorba de aceeași Mărie, dar cu altă pălărie nu sunt consistente [...] pentru că ei [cei de stânga] au fost în situații mult mai penibile [...]”, a spus Igor Boțan în podcsatul „În esență...”

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Motivele care ar fi determinat PAS să schimbe Guvernul Gavrilița cu Guvernul Recean. S-a datorat, oare, acest fapt doar unor lupte interne? Va avea darul schimbarea să consolideze PAS?
  • Vorbește oare reînnoirea parțială a Guvernului despre faptul că PAS și-ar fi epuizat potențialul uman?
  • Ce evoluții ale relațiilor dintre noul guvern și opoziție sunt de așteptat?
  • Cine este Dorin Recean? Un tehnocrat, un pragmatic? Un politician cu o voce distinctă în raporturile cu PAS și Președinție?
  • De ce-ar avea nevoie acum R. Moldova de un „premier dur”?
  • Care e deosebirea dintre programul Guvernului Recean – „Moldova prosperă, sigură, europeană” și cel al Guvernului Gavrilița – „Moldova vremurilor bune”? Ce-și propune Recean pe segmentul asigurării păcii și securității?
  • E de anticipat o înfruntare dintre executiv și cei care opun rezistență schimbărilor în sistemul judiciar?
  • De ce premierul Recean nu este preocupat de formatul de negocieri „5+2” și de ce vrea să denunțe unele acorduri cu CSI?
  • Pe când și de ce ar putea fi cauzate niște remanieri în guvernul abia instalat?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG