Linkuri accesibilitate

Analiză | În ce măsură noul-vechi guvern se întoarce cu fața spre securitate?


Militarii din Brigada de infanterie motorizată „Dacia” execută trageri de luptă la Centrul de instruire al unității din municipiul Cahul, decembrie 2022
Militarii din Brigada de infanterie motorizată „Dacia” execută trageri de luptă la Centrul de instruire al unității din municipiul Cahul, decembrie 2022

Componența viitorului cabinet de miniștri și programul de activitate, prezentate de premierul desemnat Dorin Recean, nu dă semnale clare că securitatea națională ar fi devenit o prioritate mai importantă pentru guvernare, așa cum a fost motivată schimbarea guvernului.

Anunțându-și demisia pe 10 februarie, Natalia Gavrilița a declarat că R. Moldova intră într-o nouă fază în care „prioritatea este securitatea”.

Și președinta Maia Sandu a spus că „economia și securitatea țării au nevoie de o nouă viață” atunci când l-a desemnat pe fostul său consilier din domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, în funcția de premier, trasând astfel obiectivele noului guvern.

În programul de activitate a viitorului guvern, numit „Moldova prosperă, sigură, europeană”, securitatea este trecută ca a doua prioritate, după dezvoltarea economică. La acest capitol, guvernul Recean promite, printre altele, că:

  • Va dezvolta sistemul de afaceri interne „drept furnizor de securitate regională”;
  • Va întări capacitățile de apărare și reziliență, prin modernizarea Armatei Naționale;
  • Va consolida capacitățile instituțiile de aplicare a legii și ale celor din domeniul de securitate, dotându-le „adecvat, conform riscurilor actuale”.

Noua componență a guvernului, prezentată de premierul desemnat, nu prevede, însă, schimbări de cadre în aceste domenii. Anatolie Nosatîi și Ana Revenco își vor păstra fotoliile la ministerele Apărării și, respectiv, Afacerilor Interne.

Viitorul guvern este compus în mare parte din miniștrii guvernului demisionar. S-au făcut schimbări doar la ministerele Justiției, Finanțelor, Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și a fost creat un minister nou, al Energiei.

„Schimbarea guvernului pare un pas artificial”

Într-o discuție cu Europa Liberă, expertul în securitate Dumitru Mînzărari a explicat că schimbarea guvernului nu oferă niciun semnal că importanța securității naționale a crescut în prioritățile guvernării.

Potrivit expertului, puținele schimbări scot în evidență ca priorități dezvoltarea sectorului energetic, economia, agricultura și industria alimentară, dar nicidecum securitatea.

„Dacă e să fim și mai exigenți în analiză, aceste remanieri minime nu arată neapărat dorința de schimbări, ci ar putea indica presiuni ale unor grupuri de interese în interiorul partidului de guvernământ, dorind să se schimbe dinamica de influență pe acele sectoare unde au venit persoane noi”, spune Mînzărari.

El observă că schimbarea guvernului cu modificări „extrem de superficiale” a componenței cabinetului de miniștri „pare un pas artificial, mai mult menit să ungă ochii populației” și „nu arată că PAS ar fi înțeles existența problemelor în calitatea guvernării sau că ar dori să îmbunătățească situația”.

„Momentul mai mult decât oportun”

În situația regională de securitate complicată, cu un război la frontiera Republicii Moldova, noul guvern „ar trebui să se întoarcă cu fața spre securitate”, susține fondatoarea Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Elena Mîrzac.

Experta a spus Europei Libere că acum este „momentul mai mult decât oportun” ca R. Moldova să-și fortifice capacitățile de apărare și să înțeleagă care sunt riscurile și amenințările la adresa securității țării.

„Este ceva impus de circumstanțe, nu avem de ales. Acum este momentul să acordăm atenție sectorului de securitate și de apărare, pentru că amenințările care vin din partea Federației Ruse ne arată că suntem vulnerabili și că există posibilități de escaladare”, afirmă Elena Mîrzac.

În opinia ei, există indicii că viitorul guvern ar putea acorda mai multă atenție securității și apărării, principalul dintre ele fiind că Dorin Recean a fost consilier prezidențial responsabil de acest domeniu.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG