Podcastul „În esență...” | Unde suntem pe drumul spre o justiție independentă?

O reformă cheie din justiție – evaluarea externă a magistraților – se mișcă prea lent, iar guvernarea PAS, aleasă tocmai cu promisiunea să dea o lovitură corupției, se poate pomeni în criză de timp până la următoarele alegeri - este analiza expertului Vladislav Gribincea.

Eugen Urușciuc a stat de vorbă cu el despre mersul reformei în justiție în primul episod al unui nou podcast al Europei Libere, „În esență...”.

Your browser doesn’t support HTML5

Unde suntem pe drumul spre o justiție independentă?

Președinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, o organizație neguvernamentală, și coautor al unei legi care urmărea să acorde mai multă independență procuraturilor specializate, Gribincea spune că Procuratura Anticorupție (PA) este o instituție cheie, care mai trebuie „să se învețe să-și ia independența” [de Procuratura Generală]. Iar puterea politică ar trebuie să delimiteze mai strict atribuțiile PA de cele ale Centrului Național Anticorupție pentru că o „ciorbă de pește” nu iese bună când este gătită de „doi bucătari”, spune Gribincea.

Chestiunile principale discutate în acest episod:

  • Pe unde trece linia de demarcație firească între lupta reală cu corupția și ceea ce oponenții guvernării numesc „neutralizarea oponenților politici”?
  • Care este gradul de rezistență la schimbări în sistem și cât de stringentă este nevoia de „sânge nou” în procuratură?
  • Ce a reușit și ce nu a reușit noua șefă de la Anticorupție, Veronica Drăgălin, în cele patru luni de la începerea mandatului?
  • Cum se aplică Legea cu privire la procuratură, adoptată în urmă cu șase ani?
  • Cum poate fi fortificată Procuratura Anticorupție, asigurată independența șefilor procuraturilor specializate față de Procuratura Generală și cum poate fi ferit un procuror de influențele politice?
  • Ce a reușit până acum actuala guvernare în lupta cu „marea corupție” și de ce instrumente ar mai avea nevoie Republica Moldova pentru a o combate?

Podcastul „În esență” este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă! Așa ne ajutați să mergem mai departe.