Știrile presei moldovene
- Primii candidați la funcția de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) audiați sunt Livia Mitrofan – magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru; Maria Frunze – magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru și Ioana Chironeț – magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Ziarul de Gardă publică interviurile video cu candidații, rezumate ale inereviurilor, dar și informații despre averile candidaților. Potrivit sursei citat, membrii Comisiei pre-vetting nu au avut întrebări pentru Maria Frunze, pentru că ea ar fi răspuns exhaustiv în scris la toate întrebările privind averea, veniturile și cheltuielile sale.
- O investigație a jurnaliștilor de la RISE Moldova dezvăluie că în Republica Moldova există companii afiliate unor corporații militare de stat ruse, sancționate de comunitatea internațională din cauza invaziei ruse în Ucraina. Este vorba de întreprinderea Topaz din Chișinău, Pribor din Bender (Tighina), Uzina constructoare de mașini din Bender (Tighina) și Uzina Constructoare de Mașini ASPA din Orhei. Potrivit anchetei reportericești, acestea produc diverse piese de schimb care ar putea servi mașinăriei ruse de război, cum ar fi utilaje microelectronice, sau elemente pentru motoarele avioanelor, inclusiv ale celor de vânătoare MIG.
- Inerdnestrcom, operatorul de telefonie mobilă din regiunea separatistă transnistreană, împreună cu gigantul suedez Ericsson, dezvoltă în centrul Tiraspolului prima zonă pilot a rețelei de telefonie mobilă de generația a cincea, scrie portalul Mold-Street. Compania transnistreană menționează că echipamentele rețelei de transmisie de date mobile sunt în curs de testare, iar în viitorul apropiat abonații existenți care au telefoane compatibile cu 5G vor putea profita de internet mobil de mare viteză.
- Toate cele trei rețele de telefonie mobilă din Republica Moldova au testat rețeaua 5G încă în perioada 2019-2020, dar, cum relatează Mold-Street, în planurile investiționale implementarea tehnologiei 5G în Moldova nu este prevăzută mai devreme de anul 2023.
- Autoritățile de Chișinău au anunțat licitația pentru lucrările de amenajare a căilor de acces către Chișinău Arena, scrie portalul Anticorupție. Este vorba de construcția a peste șapte kilometri de drum. Luna trecută, Guvernul a alocat 24 de milioane de lei pentru construcția drumului de acces către complexul Chişinău Arena. Deși complexul este gata de trei ani, acesta nu poate fi utilizat din cauza lipsei căilor de acces și nu s-a putut semna actul de recepție finală cu partenerul privat. În total, construcția complexului a costat circa 44,5 de milioane de euro.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor de socializare CrowdTangle, pe Facebook interesul moldovenilor a fost suscitat de subiectul Europei Libere despre povestea răvășitoare a ucraineanului Volodimir Obodzinski, care și-a pierdut întreaga familie, la începutul lunii martie, în urma unui atac rusesc.
- O altă știre virală pe Facebook este cea a TVR Moldova despre necazul a doi pensionari din Anenii Noi, care stau de aproape o lună cu un tir răsturnat în curtea lor. Firma de transport din Ucraina, proprietara camionului încărcat cu scânduri, refuză să-l evacueze, iar autoritățile ridică din umeri invocând neclarități ce țin de competențele cazului.
- Pe Instagram, cea mai mare atenție a utilizatorilor au suscitat atenția imaginile realizate cu drona care au surprins incendiul de proporții la depozitul de reciclare a deșeurilor din Chișinău. Flăcările au cuprins o suprafață estimată de 30 de ari, iar la fața locului au intervenit opt echipaje de pompieri.