Poliția rusă „vânează” emigranții ca să-i trimită la oaste

„Cine nu apără Rusia, nu merită cetățenia ei” - este, pe scurt, filosofia celor care vor ca toți emigranții apți de luptă să plece la război.

Poliția din capitala Rusiei a citat luni la oficiile de recrutare în armată mai mulți emigranți care recent au primit cetățenia rusă prin naturalizare. Ei au fost identificați în urma unor raiduri ale forțelor de ordine desfășurate în weekend, cu scopul de a identifica migranții ilegali.

Presa rusă scrie că în urma verificărilor, zeci de emigranți au fost somați să se prezinte la comisariatele militare pentru a fi înregistrați. Raidurile au avut loc într-o stație de autobuz din apropierea stației de metrou Șcelkovskaia, la un depozit de legume și în pensiuni din estul Moscovei.

Anterior, astfel de verificări au fost efectuate și în alte localități din regiunea Moscovei, anchetatorii militari identificând zece foști migranți care nu s-au înscris în armată, deși au primit cetățenia rusă și conform noilor prevederi din legislație, erau obligați să intre în evidența comisariatelor militare, transmite Current Time.

Obligația noilor cetățeni ruși de a figura în evidența comisariatelor militare a devenit posibilă după ce la 31 iulie, Duma de Stat a adoptat în lectura finală o lege privind înregistrarea militară obligatorie după dobândirea cetățeniei ruse. Deputații ruși au susținut că inițiativa „vizează îndeplinirea obligatorie de către noii cetățeni ai Rusiei a obligației constituționale de a apăra Patria”, potrivit notei explicative. Nerespectarea acestei cerințe va constitui un temei pentru privarea de cetățenie rusă.

Noile prevederi afectează în special emigranții care au primit cetățenia rusă. Anterior, în toamna anului trecut, șeful Comitetului de investigații a Federației Ruse, Alexandr Bastrîkin, a propus privarea de cetățenia rusă a migranților care nu doresc să ia parte la războiul împotriva Ucrainei.

„Când o operațiune militară specială este în desfășurare, cred că este necesar să-i implici în desfășurarea acesteia. Dacă o persoană nu este pregătită, ca cetățean al Federației Ruse, să-și îndeplinească datoria militară, atunci ea trebuie să rămână fără cetățenie”, a spus el.

De la adoptarea acestei legislații, cazurile de raiduri asupra emigranților au devenit tot mai frecvente. Forțele de ordine rusești au reținut mai mulți migranți cu cetățenia rusă și i-au înregistrat în armată. Din decembrie, au început să apară și informații conform cărora mai mulți cetățeni străini au fost privați de cetățenia rusă, din cauza că au refuzat să se înregistreze la evidența comisariatelor militare, fiind vorba în special despre migranții din Asia Centrală.

La finele anului trecut, președintele rus, Vladimir Putin, a emis un decret prin care a simplificat acordarea cetățeniei ruse moldovenilor, belarușilor și kazahilor. În privința lor a fost exclusă cerința de a face dovada cunoașterii istoriei și bazelor legislației rusești și a faptului că au stat în Rusia timp de cinci ani înainte de a depune cererea de obținere a cetățeniei.

Atunci, premierul Dorin Recean a avertizat moldovenii să nu ceară cetățenia rusă, spunând că simplificarea procedurii este o nouă încercare de a găsi carne de tun pentru războiul Rusiei contra Ucrainei. Recean a spus că, în prezent, în Rusia se află între 150.000 și 200.000 de cetățeni moldoveni. (CB)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te