Poliția spune că a ridicat de la o tipografie sute de mii de materiale cu „caracter electoral”

Captură video din imaginile publicate de poliție de la tipografia din Chișinău unde au fost tipărite materiale cu caracter electoral.

Poliția moldoveană spune că a ridicat de la o tipografie din Chișinău „o serie de materiale cu caracter electoral”.

Ar fi vorba despre 228.800 de ziare în limba rusă și 166.000 în limba română, potrivit unui comunicat al instituției, care nu precizează însă cărei formațiuni politice ar aparține pretinsele materiale electorale.

Într-un video publicat de poliție pe rețele se poate vedea că materialele conțin imagini cu numele blocului politic pro-rus „Victorie” (Pobeda), lansat recent la Moscova de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat pentru frauda bancară din 2014, și politicieni moldoveni afiliați acestuia. Blocul „Victorie” își propune să unească forțe de opoziție împotriva guvernării pro-europene din Moldova, în perspectiva alegerilor prezidențiale de la toamnă.

Poliția a spus că ziarele au fost ridicate și transportate pentru „continuarea investigațiilor” și a lansat, totodată, un apel către actorii politici „să respecte legislația cu privire la procesul electoral și să nu devieze de la normele legale”. Comunicatul nu face referiri concrete la prevederile legislației care ar fi fost încălcate.

Pe 23 aprilie, poliția a anunțat dejucarea unei scheme de contrabandă cu bani la Aeroportul Internațional Chișinău, unde a confiscat peste un milion de dolari de la simpatizanții lui Șor, care se întorceau de la Moscova. Aceștia din urmă resping acuzațiile și spun că ar fi fost supuși presiunilor în aeroport. Poliția spune că a efectuat peste 150 de percheziții la aeroport și domiciliile unor persoane vizate, într-un dosar privind finanțarea ilegală a partidelor.

### Vezi și... ### Dincolo de știri | Ce mesaj transmite Rusia Republicii Moldova prin Șor și „Pobeda”