Politica sub semnul imprevizibilului

Your browser doesn’t support HTML5

Politica sub semnul imprevizibilului



„Numesc jurnalism tot ceea ce mâine va interesa mai puțin decât interesează astăzi”, spunea scriitorul francez André Gide. Într-adevăr, gazetăria stă sub semnul efemerului și este dependentă, totodată, de metamorfozele – adesea imprevizibile – ale actualității imediate. Ceea ce comentatorii politici considerau, în urmă cu câteva săptămâni, ca fiind esențial este astăzi caduc, după cum evenimente anunțate drept inevitabile riscă să fie amânate sine die.

### Vezi și... ### Soarta liberalilor la următoarele alegeri, decisă de gestionarea crizei coronavirusului (Dan Tăpălagă/ G4Media)


Suntem, așadar, în fața unei situații cu totul deosebite: pe lângă universul nostru cotidian, pe lângă habitudinile noastre profesionale, culturale ori sportive, coronavirusul modifică substantial și agenda politică. Proiectul alegerilor anticipate e mai îndepărtat ca oricând iar partidul care va vorbi despre acest subiect va fi acuzat de adversari că nu ține seama de gravitatea perioadei prin care trece țara. Unii, mai ales de la formațiunile politice care probabil nu vor atinge pragul ce le permite să intre în Parlament, propun chiar amânarea alegerilor locale, prevăzute să se desfășoare în iunie. Trebuie să sperăm, totuși, că până atunci riscul de contaminare va fi eliminat pentru că, altfel, nu numai România, dar întreaga Europă intră în colaps. Panica de acum este exploatată de o serie de politicieni, unii recurgând la mijloace ieftine – dar eficiente - de captare a bunăvoinței cetățenilor. Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, se pronunță în chestiuni în care nu are competență, „fură startul”, cum se spune în limbaj sportiv și propune închiderea școlilor, decizie pe care o putea lua doar guvernul. Președintele interimar al social-democraților se arată foarte îngrijorat de dificultățile pe care le întâmpină patronii de mici întreprinderi și, bineînțeles, acuză guvernul de incompetență și ineficacitate. Să exploatezi politicianist împrejurări dramatice e, nu încape îndoială, profund regretabil.

### Vezi și... ### România închide porțile aeriene cu Italia. Moldova se teme să devină „țară de tranzit”


Dar, cu siguranță, cea mai puțin previzibilă schimbare este cea care privește statutul guvernului Cîțu. Considerat la început un guvern a cărui soartă era să fie respins de parlament, el are acum șanse să treacă, pe argumentul că România are nevoie de un guvern stabil. În această ipoteză, Partidul Național Liberal va trebui să lupte pe mai multe fronturi: să facă față coronavirusului, să evite intrarea într-o criză economică gravă, să găsească resurse financiare noi. În niciun caz PSD nu și-ar asuma astăzi guvernarea. Liberalii sunt, practic, obligați să stea la butoane, cu toate riscurile ce decurg de aici.