Politicienii vor putea cheltui aproape 66 milioane de lei în campania pentru prezidențiale și referendum

Stabilirea plafonului fondului electoral este încă o etapă importantă de pregătire pentru alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie.

Concurenții electorali la prezidențialele și participanții la referendumul din 20 octombrie nu vor putea cheltui pentru campania electorală mai mult de 65,8 milioane de lei.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, pe 14 august, plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate și transferate în contul „Fond electoral”.

Contul este deschis de actori politici implicați în scrutine strict pentru finanțarea cheltuielilor aferente campaniei electorale, perioadă în care ei nu au voie să folosească bani din alte surse.

Fondul electoral poate fi alimentat, în anumite proporții, din alocațiile de stat pe care le primesc partidele, din donații, dar și din creditele fără dobândă oferite candidaților de către stat.

Anul acesta, politicienii care se vor înregistra în cursa electorală pentru funcția de președinte vor putea să împrumute maxim 50 mii de lei, bani pe care îi vor întoarce statului în decurs de trei luni de la data alegerilor.

Stabilirea plafonului fondului electoral este încă o etapă tehnică a perioadei electorale în care se fac pregătiri pentru scrutinele din toamnă. Perioada electorală a început pe 1 august. Începând cu această dată, CEC constituie comisiile electorale de circumscripție, pregătește modelul buletinelor de vot, înăsprește controlul mesajelor politice ș.a.

Perioada electorală mai este dedicată partidelor și politicienilor care de asemenea trebuie să se pregătească pentru alegeri. Pentru a ajunge în buletine de vot la prezidențiale sau a face agitație electorală la referendum, actorii politici au de parcurs mai multe etape birocratice, precum înregistrarea la CEC sau adunarea semnăturilor, care va începe pe 21 august.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te