Poliția cere în judecată sistarea protestelor organizate de Partidul Șor

Membrii și simpatizații Partidului Șor au început protestele pe 18 septembrie. Ulterior ei au anunțat că vor manifesta nos-stop și au instalat corturi în fața parlamentului și președinției.

Poliția a cerut instanței de judecată să oblige primăria Chișinău să suspende protestele organizate de Partidul Șor în centrul capitalei, după ce a constatat mai multe încălcări care ar fi avut loc în timpul manifestațiilor.

Oamenii legii spun că documentează un dosar penal pentru violență asupra unei persoane cu funcție publică și au înregistrat 40 de proceduri contravenționale pentru huliganism (urinat, fumat, vomitat, consum de alcool în loc public), insultarea angajaților forțelor de ordine, prezența persoanelor cu antecedente penale în rândul protestatarilor, încălcarea legislației cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor.

### Vezi și... ### Partidul Șor cere anticipate | Guvernul spune că protestul este riposta „hoților”

Poliția susține că a trimis primăriei șase sesizări cu informații despre toate aceste încălcări și a cerut modificarea programului de întruniri sau chiar sistarea acestora, amintind că este datoria autorităților locale să aibă grijă de buna desfășurare a evenimentelor și de curățenia în oraș.

Pentru că primăria nu a reacționat, poliția s-a adresat în instanța de judecată cu solicitarea de a obliga autoritatea publică locală să suspende protestele.

„Reiterăm că Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, se arată în comunicatul emis de Inspectoratul General al Poliției.

Într-o reacție ulterioară, Primăria Municipiului Chișinău a menționat că „este de competența poliției și a altor organe de drept să asigure ordinea publică și securitatea publică, iar în anumite circumstanțe, în caz de necesitate, să aplice sancțiuni.”

În comunicatul instituției se mai notează că „se încearcă prin diverse metode de a impune Primăria capitalei să sisteze sau să interzică protestul din fața Parlamentului și Președinției. La Primăria Chișinău au fost organizate mai multe ședințe unde au fost întrunite toate părțile implicate și responsabile, unde s-a adus la cunoștință despre obligațiunile organizatorului, care trebuie să acționeze în cadrul legal.”

Membrii și simpatizații Partidului Șor, condus de fugarul Ilan Șor au început protestele pe 18 septembrie. Ulterior ei au anunțat că vor manifesta nos-stop și au instalat corturi în fața parlamentului și președinției. Formațiunea acuză guvernarea PAS și pe președinta Maia Sandu că nu ar face destul pentru a combate creșterea inflației și degradarea nivelului de trai. Reprezentanții guvernării au spus de nenumărate ori că protestul este organizat de „hoți” îngrijorați de reforma justiției și lupta anticorupție.

### Vezi și... ### Șor recunoaște că îi plătește pe protestatari