Polonia a primit de la germani mandat pentru un suspect în explozia Nord Stream, dar el între timp a fugit

Imagine publicată la 30 septembrie 2022 de armata daneză, de la locul exploziei ce a scos din funcțiune Nord Stream.

Polonia a primit un mandat european de arestare emis de Berlin în legătură cu atacul din 2022 asupra conductelor Nord Stream, dar suspectul, un ucrainean pe nume Volodimir Z, a părăsit deja Polonia, au declarat procurorii polonezi pentru Reuters.

El a reușit să plece deoarece Germania nu i-a trecut numele în baza de date a persoanelor căutate, au adăugat procurorii.

Conductele Nord Stream 1 și 2, construite cu miliarde de dolari, care transportau gaze rusești pe sub Marea Baltică, au fost distruse de o serie de explozii în septembrie 2022, la șapte luni după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă în Ucraina.

Anchetatorii germani cred că „Volodimir Z”, un scafandru ucrainean, a făcut parte dintr-o echipă care a plasat explozibilii la conducte, au raportat ziarele SZ și Die Zeit, ca și postul TV ARD, citând surse anonime.

Pictură murală cu traseul conductelor Nord Stream la Lubmin, în nord-estul Germaniei, la 20 iulie 2022.

Purtătoarea de cuvânt a Biroului Național al Procurorului Public din Polonia, Anna Adamiak, a declarat că autoritățile germane au trimis un mandat european la Parchetul Districtual din Varșovia în iunie pentru scafandrul ucrainean, în legătură cu acuzațiile ce i se aduc în Germania.

„În cele din urmă, Volodimir Z nu a fost reținut deoarece, la începutul lunii iulie, a părăsit teritoriul Poloniei, trecând granița polono-ucraineană", a scris ea într-o declarație trimisă prin e-mail ca răspuns la întrebările Reuters.

Ea a mai spus că fuga a fost posibilă deoarece „autoritățile germane (...) nu l-au inclus în baza de date a persoanelor căutate, așa că Poliția de Frontieră Poloneză nu avea informații și nici motive să-l rețină”.

Legea poloneză nu permite publicarea numelui complet al suspecților în anchetele penale.

Germania a declarat că relația sa cu Ucraina nu a fost afectată de ancheta Nord Stream.

„Procedurile nu afectează ceea ce cancelarul (Olaf Scholz) a descris ca fiind sprijinul pentru apărarea Ucrainei împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei, atât timp cât este necesar", a spus un purtător de cuvânt guvernamental german, citat de Reuters.

Ministerul de Externe al Ucrainei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu. Procuratura federală germană a refuzat să comenteze relatările presei.

Un cuplu căsătorit, un bărbat și o femeie - ambii instructori de scufundări ucraineni - figurează și ei în investigația Germaniei privind sabotajul, dar până acum nu au fost emise mandate de arestare pentru ei, conform SZ, Zeit și ARD.

Femeia a declarat miercuri pentru postul de televiziune Welt că nici ea, nici soțul ei nu au fost implicați - și că ea se afla în Kiev în momentul atacului asupra conductei.

Exploziile au distrus trei din cele patru conducte Nord Stream, care deveniseră un simbol controversat al dependenței Germaniei de gazul rusesc, mai ales în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Rusia a acuzat Statele Unite, Marea Britanie și Ucraina pentru explozii, care au întrerupt în mare măsură furnizarea de gaze rusești către profitabila piața europeană. Aceste țări au negat implicarea.

Germania, Danemarca și Suedia au deschis toate investigațiile în legătură cu incidentul, iar suedezii au găsit urme de explozibili pe mai multe obiecte recuperate de la locul incidentului, confirmând că exploziile au fost acte deliberate.

Investigațiile suedeze și daneze au fost însă închise în februarie anul acesta fără identificarea vreunui suspect.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te