Linkuri accesibilitate

Un ofițer ucrainean cu legături cu serviciile de informații a „coordonat” sabotarea Nord Stream (Washington Post)


Scurgeri de gaz din conducta Nord Stream 2 din Marea Baltică după ce a fost avariată de o explozie subacvatică în septembrie 2022.
Scurgeri de gaz din conducta Nord Stream 2 din Marea Baltică după ce a fost avariată de o explozie subacvatică în septembrie 2022.

Un important ofițer din armata ucraineană cu „legături profunde” cu serviciile de informații ale țării „a jucat un rol central” și a fost „coordonatorul” atacului de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream, a relatat The Washington Post la 11 noiembrie.

În relatare se afirmă că colonelul Roman Cervinski, în vârstă de 48 de ani, aparținând Forțelor Speciale, „primea ordine de la oficiali ucraineni mai înalți, care în cele din urmă îi raportau generalului Valeri Zalujnîi”, care este ofițerul de cel mai înalt rang din Ucraina.

Raportul citează oficiali ucraineni și europeni și „alte persoane care au cunoștință despre detaliile operațiunii secrete”.

Washington Post spune că Cervinski, prin intermediul unui avocat, a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi fost implicat în sabotaj.

Încărcăturile explozive care au fost detonate în septembrie 2022 au provocat scurgeri masive din conductă, fiind considerate un atac periculos asupra infrastructurii europene, la jumătate de an de la invazia pe scară largă a Rusiei.

Oficialii occidentali au acuzat inițial Rusia pentru exploziile care au distrus aproape în totalitate conductele gemene Nord Stream 1 și 2. Moscova a dat vina pe Statele Unite și pe aliații săi, spunând că nu avea niciun motiv să dinamiteze o legătură energetică vitală prin care transportă gazele către vest.

Compania rusă Gazprom deține cea mai mare parte a Nord Stream, conductă care furniza gaze pentru milioane de europeni.

Construcția conductei a fost considerată un important efort al Moscovei de a ocoli Ucraina în tranzitul spre vest al gazului rusesc.

Statele Unite au avertizat de ani de zile că gazoductele reprezintă un risc de securitate pentru Germania și alte națiuni europene, ceea ce face ca aceste țări să fie dependente de exporturile energetice rusești.

În iulie, anchetatorii care încearcă să rezolve exploziile inexplicabile care au distrus conductele Nord Stream în Marea Baltică au declarat că au găsit urme de explozibili submarini pe un iaht german legat de incident.

Dezvăluirile, anunțate de diplomații danezi, germani și suedezi într-o scrisoare datată 10 iulie, au reprezentat un pas semnificativ înainte, în misterul quasi-total al modului în care a fost distrusă conducta de gaz pe 26 septembrie 2022, pe fundul Mării Baltice, la est de insula daneză Bornholm.

Exploziile au fost descoperite în momentul în care gazul rezidual a bubuit la suprafață.

Conductele au fost construite de Rusia pentru a-și aduce gazul direct în Germania și, de acolo, în Europa, ocolind Ucraina, Polonia și alte națiuni care aveau relații ostile cu Moscova. Prima conductă era operațională, dar a doua nu primise aprobarea finală din partea autorităților de reglementare germane.

„Toate speculațiile privind implicarea mea în atacul asupra Nord Stream sunt diseminate de propaganda rusă și nu au nicio bază”, a declarat Cervinski, citat de The Washington Post, într-o declarație scrisă pentru această publicație și pentru Der Spiegel.

De la incidentele de la Nord Stream au mai avut loc și alte atacuri asupra infrastructurii energetice și de altă natură, pe măsură ce invazia, care durează de 20 de luni, a continuat. Luna trecută, Finlanda a declarat că nu poate exclude faptul că un „actor statal a fost responsabil pentru deteriorarea mai recentă a gazoductului Balticconnector și a unui cablu de telecomunicații în Marea Baltică.

Gazoductul Balticconnector care leagă Finlanda și Estonia a fost deteriorat la începutul acestei luni în ceea ce autoritățile au declarat că ar fi putut fi un act de sabotaj deliberat. Distrugerea conductei a dus la întreruperea fluxul de gaz între cele două țări cel puțin până în aprilie 2024.

Poliția finlandeză a anunțat pe 19 octombrie că a finalizat investigația la fața locului în cazul deteriorării gazoductului submarin între Finlanda și Estonia.

Pe 8 octombrie a fost deteriorată nu doar această conductă, ci și un important cablu de telecomunicații. Helsinki a investigat ruperea gazoductului, în timp ce polițiștii din Tallinn investighează incidentul care a dus la secționarea cablului de comunicații. Suedia a declarat la 17 octombrie că o a treia legătură, între ea și Estonia, a fost avariată. La 19 octombrie, Estonia a afirmat că va extinde ancheta pentru a include și acest incident.

Anchetatorii de la Biroul Național de Investigații, o ramură a poliției finlandeze, au declarat că dețin dovezi și date care arată că vasul de marfă Newnew Polar Bear, sub pavilion Hong Kong, este vinovat de deteriorarea conductei care traversează Golful Finlandei, conform AP.

XS
SM
MD
LG