Polonia se alătură țărilor baltice interzicând accesul majorității rușilor cu vize UE

Polonia și cele trei state baltice au anunțat la 8 septembrie o „abordare comună” pentru a interzice accesul în țările lor pentru majoritatea rușilor cu vize UE de la sfârșitul acestei luni. Este vorba, așadar, despre restricții mai drastice decât cele convenite recent de toți cei 27 de membri ai UE.

### Vezi și... ### Nori negri la orizont pentru turiștii ruși?

O declarație comună a Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Lituaniei și Poloniei citează o creștere a securității și alte preocupări legate de „afluxul substanțial și în creștere” de ruși, pe fondul consecințelor invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina. În declarație se precizează că Estonia, Letonia, Lituania și Polonia „au convenit asupra unei abordări regionale comune și își exprimă prin prezenta voința politică și intenția fermă de a introduce măsuri temporare la nivel național pentru cetățenii ruși care dețin vize UE”.

În comunicat se precizează că această măsură are ca scop prevenirea amenințărilor de politică publică și de securitate și restricționarea intrării în spațiul Schengen pentru cetățenii ruși care călătoresc în scopuri turistice, culturale, sportive și de afaceri.

Declarația subliniază, de asemenea, că măsura „nu este o interdicție totală de intrare, iar excepțiile legitime convenite de comun acord vor rămâne în vigoare pentru disidenți, cazuri umanitare” și alte câteva categorii, inclusiv misiunile diplomatice și membri de familie.

Interdicțiile vor intra în vigoare separat în cele patru țări până la 19 septembrie.

### Vezi și... ### CE a propus suspendarea totală a regimului preferențial de vize pentru ruși