„Vrem să primim încă 50 de ostatici în plus, dincolo de această seară, în drumul nostru spre a-i aduce pe toți acasă", a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Eylon Levy, anunțând această măsură.
Până în prezent, Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și UE, a eliberat 58 de ostatici. Israelul a eliberat, la rândul său, 177 de palestinieni.
Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eilon Levi, a declarat că 184 de ostatici sunt încă reținuți în Fâșia Gaza. Dintre aceștia, 14 erau străini și 80 erau israelieni cu un al doilea pașaport.
Pe de altă parte, delegații din statele membre ale Uniunii Europene și din țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord s-au întâlnit luni la Barcelona, în Spania, pentru a discuta despre posibilitatea prelungirii armistițiului dintre Israel și Hamas, acord care este pe cale să expire.
La evenimentul găzduit de Uniunea pentru Mediterana au mers patruzeci și două de delegații, multe dintre țările fiind reprezentate de miniștrii de externe. Reuniunea e prezidată de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, și de ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi.
Israelul nu participă la reuniune, care în ultimii ani a devenit în mare măsură un forum de cooperare între UE și lumea arabă. Întâlnirea de luni ar fi trebuit să se concentreze asupra rolului Uniunii la 15 ani de la înființarea sa, dar a căpătat o nouă semnificație după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și războiul care a urmat în Fâșia Gaza.
### Vezi și... ### Diplomația americană în Gaza: succes dificilBorrell a declarat că „regretă” absența Israelului. El a condamnat din nou atacul Hamas, făcând totodată apel la Israel să pună capăt operațiunilor din Gaza, despre care a spus că au provocat moartea a peste 5000 de copii. „O oroare nu poate justifica o altă oroare”, a spus Borrell. „Pacea dintre Israel și Palestina a devenit un imperativ strategic pentru întreaga comunitate euromediteraneeană și nu numai. Ea ar trebui prelungită pentru a deveni sustenabilă și de lungă durată, iar între timp trebuie să se caute o soluție politică”, a mai spus Borrell.
Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, declara pentru The Associated Press în ajunul evenimentului că speră ca discuțiile să ajute la „reducerea unui decalaj” între țările arabe și cele europene. La reuniunea de la Barcelona, Safadi i-a îndemnat pe delegați să susțină o soluție cu două state care să recunoască un stat palestinian.
„Prietenii mei, Europa are un rol crucial de jucat”, a spus Safadi. „Soluția celor două state nu poate rămâne doar un subiect de discuție”. Prințul Faisal bin Farhan Al Saud din Arabia Saudită a fost, de asemenea, invitat la eveniment.
### Vezi și... ### Joe Biden: Eliberarea ostaticilor din Gaza este „doar un început”Pauza ostilităților dintre Israel și Hamas a continuat duminică cu o a treia zi de eliberări de ostatici și prizonieri palestinieni. S-a stabilit ca armistițiul să dureze patru zile și niciuna dintre părți nu a precizat cu claritate ce va urma după ziua de luni.
Se va prelungi armistițiul?
Qatar, Egipt, Statele Unite, Uniunea Europeană și Spania depun eforturi pentru a prelungi încetarea temporară a focului între Israel și Hamas în Fâșia Gaza, a afirmat luni ministrul de externe al Autorității Palestiniene.
El a făcut apel la un armistițiu de durată pentru a evita creșterea numărului de morți în rândul civililor, Riyad Al-Maliki a declarat că actualul armistițiu ar putea fi prelungit pentru „una, două, trei zile”, dar a adăugat că nimeni nu știe pentru cât timp. Al-Maliki a făcut aceste remarci în cadrul unei conferințe de presă alături de ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares, în cadrul Forumului pentru Uniunea Mediteranei de la Barcelona.
Spania este una dintre țările UE care au cerut Israelului să înceteze ofensiva, condamnând în același timp atacul Hamas. Premierul spaniol Pedro Sánchez a declarat că a sosit momentul ca comunitatea internațională și UE să recunoască un stat palestinian în timpul unei călătorii efectuate săptămâna trecută împreună cu omologul său belgian în Israel, teritoriile palestiniene și Egipt. Acest lucru a determinat Israelul să ceară explicații ambasadorilor belgian și spaniol.
Uniunea pentru Mediterana este o organizație interguvernamentală formată din 27 de membri ai UE și 16 din sudul și estul Mediteranei, inclusiv Israel, Autoritatea Palestiniană, Egipt, Liban și Iordania.
La nivel mondial, UE este cel mai mare furnizor de asistență pentru palestinieni. Fondurile alocate de aceasta în perioada 2021-2024 sunt de 1,2 miliarde de euro.
Experții ONU vor să ancheteze posibilele crime de război
Doi experți independenți ai ONU au solicitat inițierea unei anchete privind posibilele crime de război și împotriva umanității în legătură cu războiul din Gaza.
„Anchetatorii independenți trebuie să primească resursele, sprijinul și accesul necesare pentru a efectua investigații rapide, complete și imparțiale asupra crimelor care ar fi putut fi comise de toate părțile implicate în conflict”, au declarat cei doi, luni, la Geneva.
Experții - Morris Tidball-Binz, raportor special al ONU pentru execuții extrajudiciare, sumare și arbitrare, și Alice Jill Edwards, raportor special al ONU pentru tortură și alte pedepse sau tratamente crude, inumane și degradante - nu au dat niciun exemplu concret.
În ultimele săptămâni, activiștii pentru drepturile omului au menționat mai multe acțiuni care ar putea constitui crime de război, printre care se numără răpirea de către luptătorii Hamas a peste 200 de persoane în atacul asupra Israelului din 7 octombrie, folosirea de către militanții din Fâșia Gaza a civililor ca scuturi umane, izolarea efectivă a Gaza de către Israel la începutul războiului și distrugerea infrastructurii civile în bombardamentele israeliene, care au provocat mii de morți. Deciziile bazate pe rapoartele acestora pot fi luate doar de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.