În cadrul unei conferințe de presă susținută la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, procurora-șefă a Parchetului European (EPPO), a spus că fondurile de preaderare pe care R. Moldova le va primi „vor fi substanțiale”, iar acest fapt va atrage atenția nu doar a autorităților, dar și a grupărilor de crimă organizată.
Parchetul European este un serviciu public independent al UE. Instituția este responsabilă cu investigarea și urmărirea penală a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
„Acolo unde sunt fonduri europene, cu siguranță avem și fraude. Este ceea ce vedem în activitatea noastră. Este motivul pentru care am venit. Avem protocoale, dar trebuie să discutăm mai concret cum vom gestiona aceste dosare. (...) La întâlnirile pe care le vom avea astăzi, acesta va fi principalul subiect pe care îl vom aborda”, a spus Kövesi, care s-a arătat sigură că vor exista în viitor dosare pe acest subiect, în care investigațiile vor fi realizate în comun de procurorii moldoveni și cei din cadrul Parchetului European.
Kövesi a precizat că nu va exista o procedură specială de investigații în cazul fondurilor europene de preaderare la care R. Moldova va avea acces.
„Monitorizăm statele europene și statele terțe, acolo unde sunt fonduri europene ne facem simțită prezența. Nu va fi o situație specială în cazul R. Moldova”, a menționat șefa EPPO.
- Te-ar putea interesa și: Primarul unui oraș bulgar, arestat pentru utilizarea frauduloasă a fondurilor UE
Șefa Parchetului European a spus că potrivit datelor oficiale, una din principalele riscuri în utilizarea fondurilor europene este reprezentat de frauda cu TVA, care este estimată în prezent la circa 50 de miliarde de euro în UE.
„Dacă aceste sume ajung în mâinile grupurilor organizate, securitatea noastră poate fi grav afectată”, a declarat procurorul-șef european.
În cadrul vizitei pe care o întreprinde la Chișinău, Kövesi va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Șefa Parchetului European se va întâlni și cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care a invitat-o la Chișinău, și va participa la ședința Platformei Anticorupție.
Ultima vizită a procurorului-șef european, Laura Codruța Kövesi în R. Moldova, a avut loc în iulie 2022, când a fost semnat un acord de cooperare cu Parchetul European Anticorupție. Kövesi a spus că până în prezent au avut loc câteva sesiuni de instruire cu procurorii moldoveni legate de modul în care pot coopera cu cei din cadrul EPPO.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te