Cu mai puțin de o lună înaintea alegerilor parlamentare noi de la Hâncești, o cercetare realizată de Asociația Sociologilor și Demografilor arată că Grigore Cobzac, candidatul susținut astăzi de Platforma DA și Partidul Unității Naționale (PUN), s-ar situa pe primul loc în topul preferințelor alegătorilor. El este urmat de reprezentantul socialiștilor, Ștefan Gațcan, iar candidata PAS, Olesea Stamate, fosta ministră a justiției în guvernul Sandu, s-ar situa pe locul patru dintre cei șapte candidați din circumscripția nr. 38, Hâncești.
Your browser doesn’t support HTML5
Alegerile din circumscripția uninominală Hâncești au fost provocate de decizia democratului Alexandru Botnari de a renunța la mandatul de deputat în favoarea celui de primar. Scrutinul a ajuns în vizorul public inclusiv datorită tensiunii între componentele Blocului ACUM PAS și PPDA, care nu au reușit să se pună de acord asupra unui candidat comun la alegerile din 15 martie. În timp ce formațiunea condusă de fosta prim-ministră Maia Sandu a decis să o sprijine pe Olesea Stamate, ministră a justiției în timpul guvernării Sandu, Platforma DA, alături de Partidul Unității Naționale, îl susține pe Grigore Cobzac, fost deputat PLDM și ex-președinte de raion, fost membru PAS, care candidează independent.
O cercetare realizată de Asociația Sociologilor și Demografilor arată că Grigore Cobzac ar fi avea prima șansă în circumscripția Hâncești, în prezent acumulând 16,7 la sută din opțiunile participanților la sondaj. El este urmat însă la limită de reprezentantul socialiștilor Ștefan Gațcan, cu 16,4 la sută. Sociologul Victor Mocanu, consideră că locul de frunte ocupat de Cobzac se datorează inclusiv dorinței hânceștenilor de a vedea în parlament un deputat din teritoriu, or, potrivit sondajului, fiecare al doilea își dorește ca în legislativ să ajungă o persoană originară din această circumscripție.
Circa 87% din populație ne-a răspuns că viitorul deputat trebuie să fie un tehnocrat, un gospodar bun...Victor Mocanu, sociolog
„Populația din raionul Hâncești consideră că un băștinaș din acest municipiu îl va durea sufletul pentru populația din această circumscripție. De asemenea, noi am vrut să vedem ce își doresc ei mai mult: ca viitorul deputat să fie un reprezentant din domeniul economic, să fie un gospodar bun, care a condus cu un colectiv de muncă, sau să fie un politician abil, să vorbească frumos și să aibă influență în cercurile politice? Circa 87% din populație ne-a răspuns că viitorul deputat trebuie să fie un tehnocrat, un gospodar bun și doar 12 la sută ne-au răspuns că el trebuie să fie un politician abil”.
Studiul Asociației Sociologilor și Demografilor, realizat pe parcursul săptămânii trecute, a căutat să afle și ce așteptări au alegătorii de la viitorul deputat. O treime sunt îngrijorați de starea drumurilor, 15 la sută dintre respondenți sunt interesați de problema aprovizionării cu apă, iar pe locul trei și patru în topul problemelor semnalate de alegătorii din Hâncești sunt salariile mici și mediul ambiant tot mai poluat.
### Vezi și... ### Grigore Cobzac a fost exclus din partid
Paralel cu preferințele hânceștenilor, Asociația Sociologilor și Demografilor a realizat și un sondaj pentru a vedea starea de spirit a alegătorilor în vederea prezidențialelor așteptate în acest an. Astfel, potrivit cercetării, o treime dintre respondenți și-ar da votul pentru actualul șef de stat, Igor Dodon, în timp ce 16 la sută ar vota pentru fosta sa contracandidată, lidera PAS, Maia Sandu.
Analiști politici, între care comentatorul Ziarului Național, Nicolae Negru, au constatat că alegerile din circumscripția nr. 38, Hâncești, reprezintă o „repetiție generală” în ajunul așteptatelor alegeri prezidențiale, mai ales pentru componentele Blocului ACUM – PAS și PPDA. Nicolae Negru anticipează că în prezidențiale cele două formațiuni vor merge „pe drumuri separate”, riscul fiind însă ca atunci când doi se bat, al treilea să învingă.