Pregătiri de contraofensivă | Premierul Șmihal l-a întâlnit pe secretarul american al Apărării

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, îi urează bun venit prim-ministrului ucrainean Denys Șmihal la Pentagon, în Arlington, Virginia, la 12 aprilie.

La 12 aprilie, prim-ministrul ucrainean Denys Șmihal a făcut o nouă cerere de arme americane moderne în cadrul unei întâlniri la Pentagon cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Șmihal a declarat că Ucraina „are în continuare nevoie de sprijin militar intensiv - mai multe sisteme de apărare aeriană care să reducă impactul atacurilor aeriene rusești, mai multă artilerie grea, mortiere și muniție pentru acestea” și a cerut ca Pentagonul „să reconsidere posibilitatea de a furniza Ucrainei... rachete cu rază de acțiune mai lungă”.

### Vezi și... ### Noi ajutoare militare americane pentru Ucraina în valoare de 2,6 miliarde de dolari

Vorbind cu reporterii alături de Austin, Șmihal a declarat că Kievul salută decizia Statelor Unite de a se alătura unei coaliții pentru a furniza Ucrainei tancuri și vehicule de luptă Bradley și Stryker, dar a adăugat: „Pentru ca contraatacul nostru să fie eficient, avem nevoie de o creștere a acestor livrări”.

El a remarcat că aliații au format o coaliție pentru a ajuta Ucraina cu avioane de luptă și a spus: „Invităm Statele Unite să devină cel mai important participant al acestei coaliții”.

Asistență în probleme de securitate

De luni de zile, Ucraina face presiuni asupra Statelor Unite și a aliaților săi ca să-i furnizeze avioane de luptă pentru a face față confruntărilor aeriene cu Rusia. Pentagonul se opune din cauza preocupărilor legate de escaladarea războiului. Dar Șmihal a declarat pe 12 aprilie că, în războiul modern, superioritatea aeriană este crucială, iar America poate „să-și demonstreze încă o dată poziția de lider prin furnizarea de avioane F-15 sau F-16 pentru Ucraina”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, declarase anterior, că Austin și Șmihal au discutat despre prioritățile de asistență în materie de securitate, cum ar fi apărarea aeriană și artileria, precum și despre instruirea forțelor armate ucrainene.

Întâlnirea are ca fundal luptele îndârjite pentru controlul orașului Bahmut din estul țării, pregătirile ucrainenilor de contraofensivă pentru recucerirea teritoriului ocupat de Rusia, și dificultățile lui Austin legate de presupusa scurgere de documente clasificate.

Austin și Șmihal au discutat despre prioritățile de asistență în materie de securitate, cum ar fi apărarea aeriană și artileria, precum și despre instruirea forțelor armate ucrainene, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, într-un comunicat.

Austin a împărtășit cu Șmihal obiectivele-cheie ale următoarei reuniuni a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, programată pentru 21 aprilie, și, după cum a subliniat Ryder, „a lăudat curajul poporului ucrainean și a reafirmat că Statele Unite vor continua să ofere sprijin atât timp cât va fi nevoie". Grupul de contact include peste 50 de țări care au furnizat echipamente pentru a sprijini Ucraina.

Austin a declarat că Statele Unite vor „continua să furnizeze rapid asistență de securitate prin achiziții și din stocurile noastre proprii”, adăugând că este convins că aliații Ucrainei vor satisface nevoile de apărare ale acesteia „până în această primăvară și după aceea”.

Ucraina a dat de înțeles că va lansa, în curând, o contraofensivă.

Pe câmpul de luptă, Rusia a declarat că forțele sale au lovit rezervele armatei ucrainene care încercau să pătrundă în Bahmut, în timp ce armata ucraineană a respins o afirmație rusă potrivit căreia forțele sale ar fi capturat peste 80% din orașul asediat.

„În Bahmut, situație este sub control”

Ucraina afirmă că forțele sale au respins 72 de atacuri în ultima zi din partea forțelor ruse în est, în timp ce luptele intense au continuat în jurul Bahmut.

„În pofida numeroaselor pierderi de echipamente și de oameni, inamicul nu renunță la a purta un război de agresiune. Acesta continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive în zona Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka", a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei pe 12 aprilie.

Serhi Cerevati, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, a declarat că situația din Bahmut este sub control, adăugând că Kievul nu va permite ca trupele sale să fie încercuite. Bătălia de luni de zile pentru Bahmut, în estul regiunii Donețk, s-a transformat într-una dintre cele mai sângeroase de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Serghei Aksionov, șeful instalat de Rusia în Crimeea, a anunțat că ceremoniile și paradele care au loc în mod normal pe 1 și 9 mai au fost anulate. În plus, el s-a lăudat cu apărarea armatei ruse în peninsula anexată ilegal și a declarat că contraofensiva așteptată a forțelor armate ucrainene nu este înfricoșătoare.

Imagini din satelit: Forțele rusești se pregătesc de război în Crimeea

Serviciile secrete britanice susțin că, în pregătirea contraofensivei, armata rusă a construit trei linii de apărare lungi de 120 de kilometri pentru a proteja orașul Melitopol, ocupat de ruși, un oraș strategic din sudul țării, care a fost ținta bombardamentelor ucrainene în trecut.

Scurgerea de documente, care ar putea fi cea mai gravă de secrete militare americane din ultimii ani, pare să includă evaluări secrete americane ale războiului datând de la sfârșitul lunii februarie până în martie.

### Vezi și... ### Autoritățile americane, pe urmele celui care a publicat documente secrete despre războiul din Ucraina

Una dintre evaluări, datată 23 februarie și citată de Reuters, afirmă că este puțin probabil ca Rusia să fie capabilă să cucerească regiunea Donbas din estul Ucrainei.

„Campania de uzură a Rusiei în regiunea Donbas se îndreaptă probabil spre un impas, zădărnicind obiectivul Moscovei de a cuceri întreaga regiune în 2023”, se spune în această evaluare. Rusia și Ucraina au pus sub semnul întrebării veridicitatea documentelor, în timp ce oficialii americani spun că unele dintre dosare par să fi fost modificate.