Zeci de primării din țară, din cele aproape o mie existente, au fost premiate astăzi pentru bunele practici pe care le-au realizat în comunitate, în special ce ține de transparența cheltuirii banului public sau crearea unor servicii eficiente pentru localnici. Proiectul este realizat de Institutul „Viitorul” care de 14 ani susține primăriile active. Corespondenta Europei Libere a stat de vorbă cu mai mulți edili ale căror inițiative au fost premiate.
Your browser doesn’t support HTML5
Amenajarea unui parc, o stație de radio cu arie de difuzare locală ce pune pe post anunțuri de interes pentru săteni sau crearea unui traseu turistic cu implicarea meșterilor populari – sunt doar câteva dintre inițiativele care s-au învrednicit de premii urmare a unui concurs. Majoritatea au fost realizate inclusiv cu sprijinul financiar al sătenilor plecați peste hotare, îmi spune primarul satului Ciuciulea, Glodeni, Ilie Calistru. Cu banii munciți inclusiv în străinătate a fost pavat trotuarul din centrul localității care leagă cele mai importante instituții publice.
„Am convenit cu toți băștinașii, în special cu cei plecați peste hotare, să doneze pentru amenajarea cât de puțin a unei străzi din centrul localității care unește toate obiectivele de menire socială. Am planificat de la început o lungime de 450 m de trotuar, deoarece vedeam cum copii mergeau spre o ospătărie improvizată în școala veche a satului, mergeau pe timp de ploaie, pe frig, zăpadă, mergeau sărmanii prin băltoacele care erau imposibil să le reparăm. Lumea a reacționat și am strâns o donație triplă față de ceea ce ne-am propus”.
Europa Liberă: V-a fost greu să uniți oamenii?
„Eu am fost transparent, am afișat toate cheltuielile și astăzi este un panou mare la începutul trotuarului cu toți donatorii și toți au înțeles că este transparență și astăzi deja avem peste 450 de metri pavați în altă direcție”.
### Vezi și... ### Viorel Gîrbu: „Autoritățile locale sunt cele mai competente și cele mai apropiate față de cetățean”
Neînțelegerile de la vârful puterii afectează mult primarii, spune Valentina Carastan, care de peste un deceniu administrează satul Slobozia Mare. Cele mai complicate perioade sunt cele electorale, spune ea, or în goana după voturi politicienii de la guvernare și-au făcut un obicei din a presa primarii, făcând astfel un mare deserviciu satelor.
„Comunicarea este cel mai important lucru, deci lipsește capitolul comunicarea între administrațiile locale, raionale, centrale, or, ele există în dependență de politic. (…) Sperăm să se revină la normalitate, să se gândească la oameni, și mai puțin la interese de grup sau interese meschine”.
Europa Liberă: Cât de mult politicienii încearcă să controleze primarii?
„Încearcă mult prin faptul că tu trebuie să fii membru al unui partid pe care nu-l vrei. Asta este control direct. Ar fi o mare salvare pentru republica noastră să dispară nivelul II, adică raioanele, consiliile raionale cel puțin, nu știu cum o vor face, dar să știți că în acest caz mai puțin politicul va avea influență asupra primarilor”.
Tocmai pentru a încuraja primarii să fie mai independenți de factorul politic, din 2005, Institutul „Viitorul” îi premiază pe cei care găsesc soluții și resurse financiare independente pentru a rezolva problemele comunității, spune coordonatoarea programului bunelor practici, Ana-Maria Veveriță. Ea constată că tot mai mulți edili dau dovadă de perspicacitate și nu așteaptă măriri a bugetului local, dar caută proiecte investiționale.
„Primăriile au devenit mai îndrăznețe, primarii au încredere în proiectele lor, iar acestea sunt mai diversificate, mai complexe, mai interesante. Se pune accent pe proiectele care se realizează cu suportul băștinașilor, al comunității.”
Europa Liberă: Care sunt astăzi provocările unui primar?
„Resursele limitate, mă refer la resursele bugetare limitate, lipsa specialiștilor și uneori politicul, dar cred că dacă există voință, oameni și timp, atunci poți face lucruri frumoase în ciuda situației politice din țară”.
### Vezi și... ### Nicolae Tudoreanu: Este prost atunci când resursele sunt repartizate pe criterii politice. Dar nimeni n-a renunțat la acest lucru (VIDEO)
Primarii pe care i-am întâlnit la ceremonia de astăzi spun că succesul unei bune guvernări este imposibil fără transparență, ceea ce înseamnă informarea eficientă și permanentă a cetățenilor. Pe contrasens acționează însă insuficiența personalului calificat din primării și remunerarea celor care au ales să dezvolte proiectele în localitățile de baștină.