Premiile MTV de la Budapesta, prilej de activism LGBTQ+

Recitalul Yungblud pe scena MTV Europe Music Awards, Budapesta, 14 noiembrie 2021.

Celebrul post TV muzical MTV și-a decernat duminică la Budapesta premiile anuale pe 2021, într-o ceremonie dedicată deopotrivă celor mai importanți muzicieni ai anului și situației persoanelor LGBTQ+ din țara-gazdă a evenimentului și din lume, informează AP.

Spectacolul din sala polivalentă Papp Laszlo, transmis în direct de MTV în 180 de țări, a cuprins apariții ale unora din cei mai cunoscuți muzicieni din lume, unii dintre ei LGBTQ+, iar mulți au folosit prilejul ca să condamne public politicile represive ale guvernului premierului ungar Viktor Orban față de minoritățile sexuale.

### Vezi și... ### Lewis Hamilton (F1) condamnă legea homofobă din Ungaria

Când a anunțat în octombrie că ceremonia de decernare a premiilor se va ține la Budapesta, directorul executiv MTV Chris McCarthy a spus limpede că evenimentul va fi o ocazie de a lua o poziție în favoarea persoanelor LGBTQ+ din lume și din Ungaria, unde guvernul conservator-naționalist a introdus după modelul rusesc o interdicție de a discuta despre homosexualitate cu minorii. McCarthy a precizat tot atunci că nu va fi permisă cenzurarea vreunui segment al transmisiei în direct.

La ceremonia de la Budapesta a fost lansată o nouă categorie de premii, „Generation Change Award”, care a onorat cinci activiști împotriva discriminării și oprimării persoanelor LGBTQ+. Activștii proveneau din: Irak, Nigeria, Brazilia, Statele Unite și Ungaria.

Actrița Drew Barrrymore, care a moderat un talk show în marginea evenimentului, a felicitat câștigătorii la această categorie, spunând că fac „lucruri incredibile pentru comunitatea LGBTQ+”.

Din Ungaria a fost premiată în persoană activista Viktoria Radvanyi, unul din organizatorii Budapest Pride.

### Vezi și... ### Angelica Frolov: „Noi nu avem încă o lege care ar condamna crimele de ură”

Radvanyi a dedicat premiul comunității LGBTQ+ din Ungaria, îndemnându-i pe membrii ei cu drept de vot să meargă la alegerile ungare din aprilie, la care partidul FIDESZ al lui Viktor Orban riscă să-și piardă controlul total din prezent asupra puterii politice.

„Nu acceptați niciodată idea că ar trebui să tolerați violența și discriminarea”, a spus Radvanyi. „Fiecare ființă umană se naște egală. Punct... Nu-i vom lăsa să ne împingă înapoi în ascunziș”, a mai spus activista.