În timp ce la București, la Congresul PSD, Liviu Dragnea, președintele partidului, îi condamna cu vehemență în discursul său de sîmbătă pe „oamenii politici care își sabotează cu bună știință țara... prin acțiuni îndreptate împotriva intereselor noastre naționale și globale”, presa braziliană îl punea în evidență ca unul din principalii suspecți în spălarea de bani murdari prin cumpărarea unor proprietăți în statul Ceará.
Cotidianul Diario do Nordeste, scria sîmbătă, sub rubrica „Poliție”, „Utima oră/Anchetă” - sub titlul „Vicele României ar fi pe cale de a „spăla” bani în Ceará” - că această regiune „considerată o rută importantă poentru traficul internațional de droguri este văzută și ca un punct de spălare a banilor murdari. Investitori români, inclusiv liderul Camerei Deputaților și al Partidului Social-Democrat est-european, sînt anchetați prin sistemul de cooperare judiciară internațională.”
Iar articolul - care are ca principală ilustrație „o proprietate în condominium la Praia do Cumbuco aflată printre bunurile omului politic român” – continuă: „Diario do Nordeste” a avut acces la documente dovedind că străini, suspectați de participare în schema [de fraudă], au injectat cel puțin 4,4 milioane de reali brazilieni în Statul [Ceará] prin crearea a două companii. Au fost, de asemenea, cumpărate proprietăți luxoase pe coastă în principal la Cumbuco Beach, în Caucaia, Regiunea Metropolitană Fortaleza.”
Potrivit cotidianului brazilian, „Biroul Procurorului Public din România a contactat în iulie anul acesta Biroul Procurorului Public Federal [al Braziliei]. O anchetă despre oamenii de afaceri români, aflați din 2017 sub investigație în România, a fost efectuată în orașul Cumbuco.” Carlos Wagner Barbosa, procuror de stat în Ceará, era citat sîmbătă de ziarul Diario do Nordeste cu afirmația: „De atunci, am efectuat investigații pentru a strînge informații.”
Cotidianul reia din surse braziliene, informațiile făcute publice în România de RISE Proiect, și care îi pune în cauză pe Liviu Dragnea, Mugurel Gheorghiaș, Costel Comana și Cauby Junior. Procurorul de stat Carlos Wagner mai declară că au fost deja identificate cel puțin șase proprietăți, toate în Regiunea Metropolitană Fortaleza, care aparțin grupului anchetat. Din motive de secret al cercetărilor în curs, avocatul nu a dat presei braziliene și adresele proprietăților.”
Informații similare fuseseră publicate de vineri în mai multe cotidiane braziliene: Folha de S.Paulo („Lider politic român anchetat pentru a fi cumpărat imobile în regiunea cearense”), Brasil em Folhas („România: lider părtaș neagă acuzația de spălare de bani în Brazilia”), Jurnal O Globo („Brazilia ajută România să ancheteze un lider politic cu bunuri la Ceará”) etc.
Între timp, o depeșă a agenției Reuters citează dezmințirea lui Liviu Dragnea, care spune că informațiile presei nu sînt actuale, și că RISE Proiect ar fi „reîncălzit supa”, deoarece discuțiile cu el ar data din 2017. Or, presa braziliană este fermă în a cita declarații făcute zilele acestea, nu anul trecut, de către oficialitățile judiciare braziliene.