Cum o anunță în această dimineață presa franceză, Volodimir Zelenski s-a întreținut telefonic, în cursul nopții, cu Emmanuel Macron, „pentru a-și coordona pozițiile în ajunul multelor summituri internaționale” (NATO, UE și G7) care se vor ține zilele acestea la Bruxelles.
Miniștrii de externe din cele 27 de țări ale UE s-au reunit deja luni 21 martie la Bruxelles pentru a pregăti summitul UE și a defini ceea ce este numit «busola strategică» a Europei.
Tot în această dimineață, Libération îi face, începând din prima pagină și pe încă cinci pagini pline, un portret complet și complex lui Zelenski, comediantul devenit politician, erou și simbol național al Ucrainei, cu o energie și competențe care par deodată a le depăși pe cele ale “seniorilor războiului”.
Vladimir Putin este acum acuzat că e pe cale de-a răpi și deporta mii de civili, o tactică despre care se spune că reproduce o strategie a naziștilor. De la Londra, deputatul conservator (Tory) și fost ministru britanic al veteranilor Johnny Mercer s-a deplasat la Liov și Kiev pentru a fi martor direct la o serie de cumplite episoade de acest tip. El a scris pentru Daily Telegraph despre felul în care setea de democrație a ucrainenilor i-a "tăiat răsuflarea".
În ceea ce privește următoarea mișcare ce poate fi așteptată din partea lui Putin, Daily Telegraph rezumă în această dimineață cele mai plauzibile teorii ale experților.
Ce este «batalionul Azov»
Odată cu apariția a ceea ce ar putea fi numit un embrion de “armată populară” ucraineană și cu recrutarea în masă a civililor, presa, precum Le Monde, în numărul datat din această dimineață, explică în detaliu, într-un reportaj la fața locului, cum se înrolează civilii în feluritele formațiuni de apărare, inclusiv în faimosul «batalion Azov».
Libération scrisese deja despre importanța reală a faimosului «batalion Azov», gruparea paramilitară ucraineană a cărei existență este deseori folosită ca pretext pentru a justifica pretinsa «denazificare» a Ucrainei de către forțele lui Putin.
La fel mai scrie și Washington Post despre Azov, un grup paramilitar compus din voluntari, creat pe 5 mai 2014, numele trimițând la Marea de Azov, astăzi în mare măsură sub jugul Rusiei, de la anexarea Crimeei încoace. Batalionul s-a remarcat atunci când luptătorii săi au recucerit orașul Mariupol de la separatiștii pro-ruși în 2014. Pe teren militar, Ucraina a integrat Azov în garda sa națională (echivalentul jandarmeriei), în toamna aceluiași an.
Inițial, Azov avea doar câteva sute de oameni. Astăzi, acest regiment are 3.500 până la 5.000 de luptători. Recrutări active sunt în curs de desfășurare. În realitate, cum o explică în detaliu Libération, compoziția grupării Azov este mult mai heteroclită, iar din acest grup au făcut și fac parte și anarhiști sau feluriți patrioți naționaliști nu neapărat de extrema dreaptă.
Le Monde amintește acest detaliu fundamental deseori ignorat: majoritatea acestor tineri voluntari nu au nici o amintire despre URSS, iar întreaga simbolică și nostalgia unora din vechile generații pentru acea epocă nu le spune nimic, pentru că ei sunt născuți după aceea.
În 2015, când Azov a fost integrat în forțele regulate ucrainene, batalionul avea ceva peste 1000 de oameni, iar Le Monde scrie deschis că, într-o atmosferă de euforie de tip Rambo și o imitație de filme americane, într-adevăr unii membri au defilat cu făclii și simboluri de extrema dreaptă care au putut fi interpretate ca fiind de tendință neo-nazistă. În alegeri, însă, extrema dreaptă ucraineană n-a depășit niciodată 2% din voturi, de 15 ori mai puțin decât extrema dreaptă franceză, de pildă.
The Daily Telegraph, la rândul său, oferă un reportaj din interiorul unei unități Azov: citim despre eficacitatea lor în a folosi dronele, publicând ulterior video-uri foarte bine montate, dar și în a ucide generali ruși.
Totuși, deși subliniază la rândul său prezența unei simbolici neo-naziste printre membrii acestui batalion, chiar și Daily Telegraph scrie că ei nu au candidat niciodată ca partid în alegerile naționale, ba chiar că unii candidați ai săi au avut individual performanțe extrem de proaste la alegerile locale, un semn clar despre cât de departe e ideologia grupării Azov de preocupările ucrainenilor obișnuiți, care de ani de zile i-au văzut ca un grup marginal, fericit să își facă selfie-uri cu arme.
În nordul Ucrainei, în acest timp, la Luțk (Луцьк), populația trăiește cu spaima unui atac din Bielorusia.
Le Monde despre «argoul mafiot al lui Putin»
Într-un impresionant scurt și compact articol publicat în Le Monde din ediția de astăzi, traducătorul lui Soljenițîn în franceză, Yves Hamant, explică ceea ce și eu, de-a lungul anilor, am tot subliniat: «Felul în care Putin folosește argoul mafiot indică apartenența lui la lumea gangsterilor».
Articolul confirmă în totalitate ceea ce scrisesem chiar eu aici în articolul «În capul lui Vladimir Putin, sau politica văzută ca „razborka”».
La fel, mai scrisesem despre grosolăniile limbajului său, sau, acum 7 ani deja, despre “locul lui Putin în manualele de psihiatrie”. La urma urmei, Putin e cel care îl prevenise pe Zelenski, într-o conferință de presă: — «Îți place, nu-ți place — rabdă, frumoasa mea!» («Нравится, не нравится — терпи, моя красавица!»).
După ce expune ce înseamnă un «hoț în lege» (вор в закoне), un gangster rus, articolul din Le Monde ajunge să explice cum — element surprinzător —uneori până și ministrul de externe Serghei Lavrov folosește un vocabular similar. Astfel, Lavrov a putut spune că Occidentul trebuie să accepte понятия (!) altfel zis termenul banditesc pentru o înțelegere și pentru regulile ei.
Scrie comentariul din Le Monde: «O adevărată enormitate: ministrul Lavrov, un om aparent educat, face apel la limpezirea relațiilor internaționale printr-un limbaj banditesc! Nu e de mirare atunci că el afirmă cu aplomb că ucrainenii se bombardează singuri! De asemenea, nu este surprinzător că Federația Rusă încalcă cu seninătate toate principiile dreptului internațional.»
Aflăm astfel din articol că Putin, fostul șef al KGB-ului, a ajuns să vorbească precum un „naș” al mafiei rusești și precum toți cei din jurul lui: „Departe de a fi banal, faptul că Putin recurge la argoul mafiot oferă o importantă lecție despre personaj. Putin vorbește deseori în феня, sau мат („mat” = argoul violent al mafiei). În discursurile sale, el poate trece de la simple vulgarități la forța distructivă a vocabularului “mat”, indicând o apartenență la lumea interlopă.”
Mat este o limbă a urii: «Pe această cultură interlopă s-au grefat excesul și paranoia în care ajung să scufunde toți tiranii. Este deci necesar să înțelegem: când șeful Kremlinului, obsedat de Covid-19, obligă pe fiecare dintre membrii Consiliului de Securitate să-i iasă la raport unul câte unul, de la zece metri distanță, în timp ce aceștia tremură de frică, e nevoie să discernem dacă mai importantă acolo e ierarhia interlopă sau paranoia tiranului. Distincția nu este lipsită de importanță, deoarece presupune o reacție diferită din partea noastră. Nu discuți la fel cu un boss de mahala sau cu un paranoic», conchide Le Monde.
### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 27