Your browser doesn’t support HTML5
Vitalie Călugăreanu constată în corespondența sa pentru dw.com că noile tulpini SARS-COV-2 atacă R. Moldova, iar sistemul de sănătate cedează. De mai bine de trei săptămâni, Moldova se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de infectări și decese, continuă el. În fiecare oră, cel puțin un moldovean este răpus de virus, iar medicii presupun că Moldova este puternic afectată de noile tulpini – nu doar de cea britanică, dar și braziliană și africană, doar că nu are laboratoare pentru a le depista. Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a spus că un lockdown este iminent și a chemat toate instituțiile statului să ia măsurile corespunzătoare. Vitalie Călugăreanu o citează în același articol pe doctorul Angela Paraschiv, care spune că indicele de contagiozitate a atins 1,19, ceea ce înseamnă că vine o creștere și mai mare a numărului de cazuri. „O să ajungem ca Italia în 2020, când vom fi nevoiți să alegem pe care pacient îl internăm și pe care nu”, mai declară doctorița din Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizării.
“Aducerea vaccinului rusesc Sputnik V în R. Moldova nu e doar o chestiune geopolitică. La mijloc ar fi milioane de dolari care ar urma să ajungă la persoane din anturajul lui Igor Dodon”, este un titlu din ziarulnatioanl.md. Publicația preia de fapt articolul din dezinfo.md, care dă, în baza unor surse anonime, detalii despre pretinsa operațiune de procurare a vaccinului rusesc, nu înainte de a enumeră o listă a ceea ce pare a fi o serie de mișcări controlate ale PSRM care ar fi creat, cu antrenarea unor persoane – cheie, condiții pentru achiziționarea vaccinului Sputnik V și anume: Igor Dodon face lobby pentru înregistrarea vaccinului rusesc și apoi vorbește despre cumpărarea a unui milion de doze Sputnik V; la scurt timp, Chicu scrie pe facebook că sunt bani pentru vaccinare în fondul de rezervă a guvernului – 227 de milioane de lei; Zinaida Grecianîi convoacă membrii guvernului și discută cu ei despre procurarea de urgență a unui milion de vaccinuri din fondurile CNAM și de rezervă a guvernului; anterior, Agenția Medicamentului înregistrează de urgență trei vaccinuri, inclusiv Sputnik V.
### Vezi și... ### Aureliu Ciocoi: „Ar putea fi nevoie de un nou lockdown”
Adevarul.md este una din multiplele media care atrage atenția unei declarații a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, din cadrul emisiunii „Piatnita s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova. Întrebat dacă nu se teme că și-ar putea pierde funcția după ce în spațiul public au apărut informații că în cercurile politice s-ar discuta demiterea sa, Stoianoglo a afirmat că în spatele campaniei de denigrare iniţiată la adresa sa ar sta oamenii din sferele de influenţă ale lui Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor. Potrivit lui Stoianoglo, cei doi s-ar fi speriat de progresele realizate de oamenii legii în dosarul furtului miliardului şi-şi doresc eliberarea sa din funcţia de procuror general. În aceeași apariție, Stoianoglo a pretins că în Parlament s-ar afla oameni care apără interesele lui Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, ei fiind cei care-l vor plecat de la şefia Procuraturii.
Cheia soluționării conflictului transnistrean este la Chișinău, însă politicienii ignoră acest subiect pentru că el nu aduce capital politic în fața alegătorilor, citează ipn.md o declarație a fostului vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.„Politicienii au o falsă percepție că problema transnistreană nu contează pentru electorat. Abordând tema transnistreană, ei cred că nu câștigă puncte electrale. Politicienii sunt obligați să le explice oamenilor ce au de pierdut prin nesoluționarea conflictului transnistrean și ce au de câștigat la reintegrarea țării ”, mai afirmă fostul vicepremier.
Despre egoismul politicienilor scrie în Gazeta de Chisinau Mircea V. Ciobanu. Ca orice meserie în care pentru a te impune e nevoie să-ţi întreci concurenţii, politica e un câmp al orgoliilor, un teren al egoiştilor, diseminaţi prin selecţie naturală. Nu poţi fi generos cu adversarii, dacă asta îţi aduce pierderi - trebuie să ţinem cont de această realitate în analizele politice, scrie el. Potrivit autorului, dacă instrumentele democraţiei ar funcţiona, acest mecanism egoist chiar ar lucra întru binele naţiunii. Dar fiindcă existenţa unui partid într-o ţară săracă depinde adesea de vreun finanţator, bilele albe, convenţional vorbind, le acordă acesta, nu nenorocitul popor. Şi atunci efortul de a fi egoist şi de a-i devansa pe ceilalţi e pentru a arăta bine în ochii finanţatorului. Apoi, Mircea V. Ciobanu continuă: “Uitaţi-vă la Igor Dodon, care e mereu transpirat, şi veţi înţelege: nu e uşor să placi atât patronului care te finanţează, cât şi potenţialului alegător.” Pe contrasens, PAS se simte, egoist, [pe cal] înaripat. Intuiţia şi sondajele arată un spor al numărului de votanţi (respectiv, de deputaţi în viitorul legislativ). De ce s-ar îngriji de alţii, dacă ezitarea (să zicem, până la alegerile ordinare) le-ar putea scădea din rating? Sigur că aceste calcule ar putea fi greşite, în ultimă instanţă. Lipsa aliaţilor în viitoarea legislatură şi dependenţa ipotetică de vreun aventurier precum Usatâi le-ar putea fi fatală, în timp. Este un blestem al nostru, al tuturor, care nu poate fi exorcizat: orice preşedinte va convieţui cu un parlament pestriţ, în care adepţii lui devotaţi vor fi mereu în minoritate.”