Your browser doesn’t support HTML5
Site-ul veridica.ro demontează astăzi o știre propagată de jurnalistul român Sorin Roșca Stănescu și promovată rapid de sputnik. Roșca-Stănescu etalează pe corectnews.ro o perspectivă sumbră pentru români pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID 19. Pe străzile marilor orașe ar urma să nu mai circule, în curând, decât vaccinați, ceea ce va duce la proteste masive. „...Ceea ce se întâmplă în România, în Europa și în lume miroase a praf de pușcă și începe să semene alarmant de mult cu tot ceea ce a trăit planeta, până când a căzut în mod tragic cortina celui de-al Doilea Război Mondial”, scrie Sputnik drept sinteză a articolului pomenit.
### Vezi și... ### Rusia amenință cu represalii după ce YouTube închis două canale în germană ale postului rus RTMădălin Necșuțu identifică obiectivul acestor exagerări: „Crearea în rândul populației a unei stări de nemulțumire și inducerea sentimentul de revoltă împotriva statului” și îl citează pe președintele unui serviciu de informații german care așază Russia Today Deutsch și agenția de știri Sputnik în categoria pericol de securitate pentru Germania. Cele două entități au promovat protestele anti-restricții ca apoi să le exagereze mediatic și în acest fel au contribuit la creșterea numărului de „infracțiuni motivate politic”, strâns legate de creșterea în sondaje a partidelor extremiste.
În cotidianul online libertatea.ro, Victoria Stoiciu critică anumite restricții legate de pandemie – mai ales închiderea școlilor și a unor activități economice – dar susține apăsat vaccinarea, ca unică soluție la situația actuală. Stoiciu spune că școala online exacerbează diferențele educaționale între elevi, iar prețul va fi plătit în viitor, pentru că „O creștere a decalajelor educaționale se poate traduce ulterior într-o creștere a inegalităților economice și sociale”.
### Vezi și... ### O corabie în derivăȘtefan Vlaston, comentator pe blogurile Adevărul, a ajuns la concluzia că președintele Klaus Iohannis „nu pricepe regulile de bază ale democraţiei. În acest caz, faptul că guvernul este sub controlul parlamentului, nu al preşedintelui. Iar parlamentul este suveran în deciziile sale, inclusiv în aceea de a-l suspenda pe preşedinte. Doar aşa se explică obsesia «echipei câştigătoare» (a lui Florin Cîțu) şi a lui Iohannis de a-l păstra pe Cîţu premier”.
Vlaston trece în revistă, cu maximă iritare, toate stratagemele prin care premierul actual ar putea rămâne în funcție și vede posibilă, la un moment dat, chiar o suspendare din funcție a șefului statului care, în opinia sa, a declanșat actuala criză politică numai din „ură față de USRPLUS” (partidul retras din coaliția de guvernare).
O analiză mai calmă pe panorama.ro. Andrei Luca Popescu s-a documentat despre efectele pandemiei asupra industriei de apărare a României. Exporturile din acest domeniu s-au prăbușit cu 40% față de nivelul de acum doi ani, însă nu doar criza sanitară este motivul, ci și reducerea drastică (de trei ori) a comenzilor venite din partea principalului partener de afaceri al României la acest capitol: Statele Unite.