Linkuri accesibilitate

În primul său discurs la ONU, Joe Biden promite cooperarea cu aliații și pomenește laudativ R. Moldova


Joe Biden în timpul discursului la a 76-a sesiune a Adunării Generale ONU, New York, 21 septembrie 2021

În primul său discurs adresat Organizației Națiunilor Unite, președintele Statelor Unite Joe Biden a promis cooperarea cu aliații într-un „deceniu decisiv pentru lumea noastră”. Președintele american a spus că, pentru prima dată, în ultimii 20 de ani Statele Unite nu se află acum în niciun război.

Joe Biden a precizat că SUA caută să conducă pe scena globală, dar cu ajutorul aliaților și partenerilor săi.

„Cred că trebuie să lucrăm împreună mai mult ca niciodată", a spus președintele Biden care a insistat asupra cooperării spunând: „Succesul nostru este legat și de succesul celorlalți”.

Pe fondul tensiunilor în curs între SUA și China, președintele Biden a subliniat că SUA „nu caută un nou război rece sau o lume divizată”.

El a mai spus că SUA se vor „apăra cu putere, îi vor apăra pe aliații lor și interesele americane împotriva oricăror atacuri”.

Joe Biden a susținut justețea retragerii americane din Afganistan care a fost criticată în Statele Unite și în străinătate și a adăugat că „puterea militară trebuie să fie ultima noastră soluție". Președintele american a numit și Moldova în discursul său când a vorbit despre puterea democrației: „Autoritarismul din lume poate căuta să proclame sfârșitul erei democrației. Dar ei greșesc. Adevărul este că lumea democratică este peste tot. Locuiește în activiștii anticorupție, apărătorii drepturilor omului, jurnaliștii, protestatarii pentru pace; pe prima linie în această luptă din Belarus, Birmania, Siria, Cuba, Venezuela și peste tot. Locuiește în femeile curajoase din Sudan care au rezistat violenței și opresiunii pentru a împinge un dictator genocid de la putere și care continuă să lucreze în fiecare zi pentru a-și păstra progresul democratic. Trăiește în mândrii moldoveni care au obținut o victorie majoră pentru forțele democrației, pentru mandatul de a combate corupția , pentru a construi o economie mai incluzivă. Există în tinerii din Zambia care au valorificat pentru prima dată puterea votului lor, venind în număr record să denunțe corupția și să traseze o nouă cale pentru țara lor," a spus Joe Biden in discursul său din această după-amiază de la Adunarea generală a Națiunilor Unite.

Într-un mesaj pe Twitter, ministrul de externe moldovean, Nicu Popescu i-a mulțumit președintelui american pentru cuvintele încurajatoare:

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG