Vorbind la Palatul Cotroceni după discuții cu Zelenski, Iohannis a spus că se implica „personal” în instituțiile UE pentru ca Moldova și Ucraina să înceapă negocierile de aderare chiar anul acesta, așa cum a spus repetat că își doresc Chișinăul și Kievul.
„Este o decizie strategică pentru Uniunea Europeană”, a adăugat Iohannis.
Aceasta a fost prima vizită în România a lui Volodimir Zelenski, care a mulțumit poporului român pentru sprijinul acordat Ucrainei după invadarea ei de către ruși, în februarie 2022.
România nu face publică natura ajutorului său militar pentru Ucraina, iar Iohannis și Zelenski au respectat această regulă în contactele lor cu presa, la București.
„Nu vă pot spune toate detaliile. Pot exista și informații care nu pot fi făcute publice. Accentul a fost pus pe sisteme antiaeriene”, a spus Zelenski la conferința de presă de după întâlnirea cu Iohannis.
Iohannis a adăugat: „L-am asigurat pe președintele Zelenski de sprijinul nostru militar și umanitar atât timp cât va fi nevoie, până la victoria în fața agresiunii ruse și până la refacerea și reconstrucția țării.”
Volodimir Zelenski a subliniat după întâlnire că România și Ucraina vor semna un „parteneriat strategic”, aflat în pregătire și a mulțumit pentru ajutorul românesc, care constă și în instruirea piloților ucraineni pe avioane de luptă occidentale, în România.
### Vezi și... ### Zelenski, cu umor, la București: Nu țin discurs în Parlament... fiindcă nu l-am pregătitParteneriatele strategice bilaterale ale Ucraine cu anumite țări din NATO sunt considerate de experți o formă de a compensa imposibilitatea primirii țării în alianță înaintea încheierii actualului conflict, pornit de Rusia în 2022.
După întâlnirea cu Iohannis la București, Zelenski s-a referit și la „triunghiul de colaborare România - Ucraina - R. Moldova”, care ar urma să faciliteze exporturile de cereale.
Mai multe despre discuțiile Iohannis-Zelenski, aici