Președintele sud-coreean se agață de putere după renunțarea la legea marțială

Protestatari la un miting pentru demiterea președintelui, la Seul, pe 5 decembrie 2024.

Președintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, se agăța în continuare de putere joi, partidul său anunțând că se va opune unei moțiuni de destituire a șefului statului, care a uimit lumea impunând pentru scurt timp legea marțială.

Yoon l-a înlocuit joi pe ministrul apărării, în timp ce partidele de opoziție au inițiat o procedură de punere sub acuzare a ambilor, în legătură cu impunerea legii marțiale, marți.

Legea marțială a durat aproximativ șase ore, deoarece Adunarea Națională (legislativul) a votat rapid pentru a trece peste decizia președintelui, forțând cabinetul acestuia să o ridice în zorii zilei de miercuri, amintește AP.

Jo Seoung-lae, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, a declarat că acesta va face presiuni pentru un vot al Adunării Naționale sâmbătă seara, pentru a oferi timp legislatorilor partidului de guvernământ să ia decizii cu privire la ceea ce el a descris drept o „rebeliune sau lovitură de stat neconstituțională, ilegală".

Joi, biroul lui Yoon a declarat că acesta a decis să îl înlocuiască pe ministrul apărării Kim Yong Hyun cu Choi Byung Hyuk, un general în retragere care este ambasadorul Coreei de Sud în Arabia Saudită.

Ministrul adjunct al apărării, Kim Seon Ho, va fi ministru interimar până când Choi va prelua funcția după o audiere parlamentară. Audierea este o formalitate, deoarece președintele are puterea de a numi miniștri fără acordul prim-ministrului, fără aprobarea parlamentarilor.

Biroul lui Yoon nu a oferit alte comentarii din partea șefului statului, care nu a mai apărut în public de la anunțul său televizat privind ridicarea legii marțiale.

Partidele de opoziție au depus anterior o moțiune de punere sub acuzare ministrului Kim, susținând că tocmai el i-a recomandat lui Yoon să impună legea marțială. Kim s-a oferit să demisioneze și și-a cerut scuze pentru „perturbarea” și îngrijorarea publicului. Kim a declarat că militarii care au îndeplinit sarcini legate de legea marțială au acționat la instrucțiunile lui, iar întreaga responsabilitate îi aparține.

Președintele Yoon explicând necesitatea impunerii legii marțiale, la televizor, pe 3 decembrie.

Aritmetica voturilor

Punerea sub acuzare a președintelui ar necesita sprijinul a două treimi din Adunarea Națională, sau 200 din cei 300 de membri ai săi. Partidele de opoziție au împreună 192 de locuri. Respingerea legii marțiale de către Parlament a fost adoptată în unanimitate miercuri, cu sprijinul a 18 deputați PPP, care aparțin unei facțiuni anti-Yoon din partid.

Dar liderul PPP, Han Dong-hun, șeful facțiunii anti-Yoon, a declarat joi reporterilor că va lucra pentru a respinge moțiunea de destituire, chiar dacă a descris declarația lui Yoon ca fiind "neconstituțională". Han a declarat că este necesar să se "prevină daunele cauzate cetățenilor și susținătorilor de haosul nepregătit".

În cazul în care Yoon este pus sub acuzare, acesta ar fi suspendat până când Curtea Constituțională se pronunță cu privire la revocarea sa din funcție. Prim-ministrul Han Duck-soo ar prelua responsabilitățile prezidențiale.

Potrivit unui nou sondaj publicat joi de Realmeter, 73,6 % dintre respondenți susțin punerea sub acuzare a lui Yoon. Mai multe proteste noi erau așteptate în cursul zilei de joi.

Yoon, care a trecut de la o criză la alta de la preluarea mandatului în 2022, nu a mai fost văzut în public de la discursul său televizat de miercuri dimineață. Presa locală a citat biroul său afirmând că nu va face nici o declarație joi.

SUA: „Îngrijorare profundă”

Statele Unite au aproximativ 30.000 de soldați staționați în Coreea de Sud pentru a ajuta la apărarea aliatului lor împotriva Nordului comunist înarmat nuclear.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat miercuri că impunerea legii marțiale de către Yoon „ne-a îngrijorat profund", lăudând în același timp Adunarea Națională pentru că a acționat „în conformitate cu procesele și procedurile constituționale" pentru a o anula.

China, un aliat-cheie al Coreei de Nord, care deține arme nucleare, și-a îndemnat cetățenii să dea dovadă de prudență, în timp ce Rusia - din ce în ce mai apropiată de Phenian, pe fondul războiului din Ucraina - a numit situația „alarmantă", potrivit relatării AFP.

În Japonia, ale cărei relații istoric tensionate cu Seulul s-au dezghețat sub conducerea lui Yoon, prim-ministrul Shigeru Ishiba a discutat situația cu miniștrii-cheie și cu consilierul pentru securitate națională, a anunțat joi guvernul de la Tokyo.

„Japonia și Coreea de Sud sunt vecini importanți care ar trebui să abordeze, ca parteneri, diverse probleme cu care se confruntă comunitatea internațională", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshimasa Hayashi.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te