Președintele Yad Vashem îl critică pe șeful ONU pentru discursul referitor la războiul din Gaza

Soldați israelieni contemplând fotografii de evrei uciși în Holocaust în Sala Numelor de la memorialul Yad Vashem din Ierusalim, 16 aprilie, 2023 (Foto: Tsafrir Abayov, AP)

Șeful Memorialului Holocaustului Yad Vashem s-a adăugat personalităților israeliene care-l critică pe secretarul general al ONU pentru observațiile lui referitoare la războiul din Gaza. António Gutteres a spus că masacrul Hamas de la 7 octombrie trebuie pus în contextul lungii ocupații israeliene.

Dani Dayan, președintele Yad Vashem, a spus într-o critică acerbă a declarațiilor lui Gutteres că singura diferență între masacrele Hamas din 7 octombrie și Holocaust este că în ziua de astăzi „evreii au un stat și o armată”, transmite DPA.

„Nu suntem lipsiţi de apărare şi nici la mila altora”, a mai spus Dayan, constatând că Gutteres, ca și alții, „a picat testul” de solidaritate reală cu evreii.

Într-un discurs ținut marți în fața Consiliului de Securitate ONU, Guterres a criticat proporțiile bombardamentelor israeliene din Fâșia Gaza, vorbind despre „încălcări clare ale dreptului internațional umanitar” și „pedeapsă colectivă”. El a condamnat atacul terorist al Hamas din 7 octombrie, dar a spus că acesta nu a avut loc „pe un loc gol”.

„Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani. Palestinienii și-au văzut pământul ocupat tot mai mult de coloniști și afectat de violență; și-au văzut economia sufocată, oamenii strămutați și casele demolate. Speranțele lor pentru o soluționare politică a situației lor au dispărut. Sigur, nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Dar aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedepsirea colectivă a poporului palestinian”.

Galerie foto | Hamas a lansat „Potopul de la Al-Aqsa”. Israelul: „Suntem în stare de război”

Secretarului ONU i se cere demisia

După acest discurs, Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la ONU, i-a cerut lui Guterres să demisioneze, spunând că afirmațiile lui sunt pur și simplu „calomnioase”. El a adăugat că șeful ONU a dat dovadă că nu-i pasă de suferința civililor israelieni și că încearcă să justifice terorismul. „Cred că secretarul general trebuie să demisioneze”, a declarat Erdan, aflat la New York.

Israelul a anunțat că va refuza vizele oficialilor ONU. Gilad Erdan a declarat într-o intervenție la radioul israelian că subsecretarului general pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, i s-a refuzat deja viza. „A venit timpul să-i învățăm o lecție”, a declarat Gilad Erdan.

Ministrul israelian de externe Eli Cohen, care a participat la dezbaterea din cadrul Consiliului de Securitate ONU, și-a anulat ulterior o întâlnire planificată cu Guterres. „Nu mă voi întâlni cu secretarul general al ONU. După 7 octombrie nu mai există loc pentru o abordare echilibrată. Hamas trebuie să fie ștearsă de pe fața pământului”, a scris Cohen pe rețelele de socializare.

### Vezi și... ### Israelul spune că va dezmembra Hamas, în timp ce numărul morților palestinieni crește

Pe de altă parte, în Fâșia Gaza situația umanitară devine tot mai critică, iar lucrătorii ONU de la fața locului se plâng că nu fac față.

Un lucrător umanitar citat de BBC spune că oamenii suferă de o „foamete reală” în tabăra de refugiați Jabalia, cea mai mare dintre cele opt tabere de refugiați din Gaza. Mai mult de 116.000 de persoane trăiesc într-o zonă de 1,4 km pătrați , potrivit lucrătorilor ONU, care spun că proviziile s-au terminat, iar brutăriile au rămas fără făină.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni a avertizat că, nemaiavând combustibil, va trebui în curând să reducă drastic operațiunile de ajutorare în Fâșia Gaza.