Președinta Maia Sandu a reafirmat că nu se confirmă mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană

Exerciții de tragere pe timp de noapte ale trupelor paramilitare transnistrene, 18 februarie 2022

Președinta Maia Sandu a reafirmat luni 4 1prilie că nu există informații care să confirme mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană, pe fundalul invaziei ruse din Ucraina vecină. Mai mult, la o conferință de presă, a asigurat că de fiecare dată când apar informații privind posibile mișcări de trupe în regiunea transnistreană, care ar putea amenința și securitatea R. Moldova, autoritățile de la Chișinău, începând cu ministerul de Externe, contactează și ambasada Rusiei pentru a obține clarificări. „Pentru moment nu vedem lucruri care ar indica o schimbare majoră acolo, dar oricând situația se poate schimba foarte repede și de aceea rămânem vigilenți”, a spus Maia Sandu.

Vedeți aici harta dislocării trupelor rusești în Republica Moldova

Maia Sandu a mai spune că nu există garanții că neutralitatea R. Moldova va fi respectată. „Neutralitatea se referă securitate și se referă la aspecte militare, pentru că uneori neutralitatea este amestecată cu sancțiunile și astea sunt lucruri diferite. Evident că noi ne dorim ca neutralitatea noastră să fie respectată, dar am spus-o de fiecare dată, am spus-o și astăzi, suntem o țară vulnerabilă, inclusiv din perspectiva securității. Ne dorim, sperăm ca această neutralitate să fie respectată. Avem o situația în care pe teritoriul R. Moldova sunt în mod ilegal trupele ruse. Deci, asta este deja o încălcare a acestui statut de neutralitate. Nu putem spune cu certitudine dacă această neutralitate a R. Moldova va fi respectată în viitor”, a declarat președinta Maia Sandu.

Conferința de presă de luni 4 aprilie a marcat și ziua de doliu național decretată duminică de președinta Maia Sandu pentru a comemora victimele invaziei rusești din Ucraina.

### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 40 | De la Odesa este un pas până în Moldova, avertizează Zelenski