Președinta Maia Sandu va fi invitată la Paris în noiembrie, la o nouă conferință de sprijin pentru Moldova

Președinta Maia Sandu și președintele Franței Emmanuel Macron la Chișinău, 15 iunie 2022.

Pe fundalul crizei energetice din R. Moldova care se accelerează în ultimele zile, președinta Maia Sandu va fi invitată în noiembrie la Paris, unde va fi organizată o nouă conferință de sprijin pentru Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Franței, Emmanuel Macron la Bruxelles, în marginea summit-ului UE, relatează Reuters.

Platforma de sprijin pentru R. Moldova este o inițiativă a Germaniei, Franței și României, lansată în aprilie, la Berlin, unde Chișinăul a primit deja promisiuni de ajutoare în valoare de aproape 700 de milioane de euro.

A doua reuniune a Platformei a avut loc în iunie, la București. Gazda reuniunii, ministrul român de externe Bogdan Aurescu, a atras atunci atenția că „războiul trimite unde de şoc mult mai departe de graniţele Ucrainei”, iar acestea sunt „deosebit de severe pentru Republica Moldova - un stat vulnerabil şi expus”, motiv pentru care „nu avem luxul” de a pierde timp prețios.

Ulterior, într-un interviu pentru radio Europa Liberă, Bogdan Aurescu spunea că Platforma de Sprijin este folosită și pentru încurajarea reformelor din R. Moldova, care e de acum candidată la aderarea la UE, inclusiv datorită sprijinului românesc – dar asta o obligă la reforme, în justiție, în lupta împotriva corupției ș.a.m.d, așa cum se spune în setul de condiții care însoțesc statutul de țară candidată.

„Trebuie să ajutăm Moldova să îndeplinească aceste condiții foarte dificile”, a spus Aurescu în august, în interviul pentru Europa Liberă. El a amintit că la reuniunea de la București a Platformei de Sprijin s-au creat șase grupuri de lucru pe problemele cu care se confruntă și pe care trebuie să le rezolve Moldova pe calea integrării europene.