Președintele Dodon merge pe mâna consilierului său Ion Chicu, fost coleg în guvernele comuniste

Ion Chicu pe când era secretar de stat la Ministerul Finanțelor. 30 noiembrie 2017

Viteză uluitoare cu care s-au produs evenimentele de astăzi ar arăta o grabă a liderului informal al PSRM.

Președintele Igor Dodon a anunțat că îl însărcinează pe Ion Chicu, fostul ministru de finanțe și actualmente consilier prezidențial, să formeze noul cabinet de miniștri. Acesta are 15 zile să formeze un guvern de tehnocrați, cum a precizat președintele Dodon la o conferință de presă, și să elaboreze programul de guvernare care vor fi prezentate în parlament. Dacă noul guvern nu primește votul de învestitură, vor avea loc alegeri anticipate, a avertizat președintele.

Ion Chicu a lucrat în instituţii publice şi înainte de guvernul democrat al lui Pavel Filip şi a fost şef de direcţie în cadrul Ministerului Economiei inclusiv în perioada în care acest minister era condus de actualul preşedinte Igor Dodon, iar la cârma guvernului de atunci era actuala lideră a socialiştilor, Zinaida Grecianîi.

După o perioadă în care nu a ocupat funcţii de demnitate publică, a reapărut în calitate de secretar de stat în ministerul finanţelor când acest minister era condus de Octavian Armaşu, iar când acesta a devenit guvernator al băncii naţionale i-a luat locul în fotoliul de ministru.

Reapariţia sa în structurile guvernamentale a coincis cu decizia democraţilor de a promova, în 2016, controversatele proiecte „de legalizare a capitalului și stimularea fiscală”, măsuri criticate de FMI şi de Banca Mondială pentru riscurile de aduce la legalizarea unor bani murdari.

Reformele fiscale ale democraţilor nu sunt singurele cu care a avut de-a face. În cercuri de economişti este considerat artizan, sau cel puţin executor şi al amnistiei fiscale şi de capital din 2007, de pe timpul guvernării comuniste a lui Vladimir Voronin.

### Vezi și... ### Maia Sandu: Nu vrem să fim folosiți în calitate de fațadă frumoasă, în spatele căreia se întâmplă lucruri urâte (VIDEO)


Igor Dodon îl consideră, ceea ce a confirmat şi astăzi, pe Chicu un bun profesionist, iar faptul că a făcut parte din guvernul pe care în iunie dorea atât de mult să-l înlăture de la putere încât a mers la o construcţie politică neobişnuită între socialişti şi două partide pro-europene nu l-a împiedicat nici să-l angajeze ulterior în calitate de consilier, nici să-l avanseze acum în funcţia de premier.

Ion Chicu are la dispoziţie 15 zile pentru a-şi anunţa componenţa cabinetului şi programul de guvernare, dar ar putea s-o facă şi mult mai repede.

Viteză uluitoare cu care s-au produs de exemplu evenimentele de astăzi ar arăta o grabă a preşedintelui. Încă de dimineaţă, el caută, în cadrul unor consultări cu fracţiunile parlamentare, o soluţie pentru refacerea coaliţiei dintre socialişti şi Blocul ACUM, la amiază Igor Dodon a anunţat deja această majoritate nu poate fi constituită, iar în seara zilei - anunţa şi numele candidatului tehnocrat.


Ion Chicu va merge cu lista cabinetului la fracţiunile parlamentare, pentru a le convinge să-l sprijine. Cel mai probabil, în cabinetul lui vor apărea ministere noi, întrucât aceasta este o opţiune mai veche a socialiştilor, nemulţumiţi de structura guvernamentală rămasă după reforma democraţilor ce a redus în jumătate numărul de ministere.

Va urma votul din parlament şi dacă guvernul Chicu nu va trece, preşedintele Igor Dodon mai are la dispoziţie câteva tentative de a nominaliza un premier, sau se va ajunge la anticipate.

Democraţii, care constituie singurul factor imprevizibil al acestor evoluţii, au spus astăzi, după consultările cu preşedintele, la care s-a prezentat întgreaga fracţiune parlamentară PD, că nu sunt gata să coalizeze cu nicio formaţiune politică, dar că ar putea să voteze pentru un cabinet ce se va angaja să repornească proiectele lor sociale, oprite de guvernul Sandu. Cel mai probabil, dacă democraţii vor decide totuşi să voteze guvernul Chicu, va exista un guvern minoritar, de genul celui al Maiei Sandu, doar că format de socialişti şi sprijinit de o majoritate neformalizată în parlament între aceştia şi democrati.