Președintele Dodon salută sancțiunile americane împotriva lui Vlad Plahotniuc

Fostul lider democrat Vlad Plahotniuc la un miting politic, iunie 2019

Președintele Igor Dodon a salutat decizia Statelor Unite de a-l sancționa pe fostul lider democrat Vlad Pahtniuc pentru acte de corupție și „subminare instituțiilor democratice” prin impunerea unei interdicții de intrarea în Statele Unite.

Într-un interviu cu agenția rusă TASS, Dodon a declarat între altele că „Sancțiunile împotriva oligarhului care a fugit din țară sunt un semnal bun și așteptat de la partenerii noștri occidentali, pentru care le suntem recunoscători. Am apelat în mod repetat la aceștia, inclusiv direct în Statele Unite, cu o astfel de solicitare”.

Peședintele Dodon a salutat și atitudinea Rusiei, unde Vlad Plahotniuc este dat în căutare pentru spălare de bani și presupus trafic cu droguri. În acest ultim dosar, Rusia a încercat în septembrie 2019 să obţină urmărire internațională prin Interpol pe numele lui Plahotniuc, dar organizaţia internațională a respins demersul motivând că dosarul ar fi de natură politică, la mijloc fiind neînţelegerea dintre fostul lider al democraţilor şi Dodon. „Plahotniuc nu este primul care captează întregul stat și joacă jocuri geopolitice” a mai declarat Igor Dodon agenție TASS.