Președintele francez Emmanuel Macron a ajuns în această după-amiază în R. Moldova, fiind întâmpinat pe Aeroportul Internațional Chișinău de ministrul moldovean al afacerilor externe și al integrării europene, Nicu Popescu.
Macron, însoţit de ministrul de Externe, Catherine Colonna, şi cel al Apărării, Sébastien Lecornu, a vizitat mai întâi România, unde a avut întrevederi, marți și miercuri, cu oficiali români, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis.
La Chișinău, liderul francez poartă convorbiri cu președinta Maia Sandu, iar, după runda programată de două ore de discuții, cei doi șefi de stat vor susține o conferință de presă.
Tema principală a discuțiilor se așteaptă să fie perspectiva europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei, care speră să obțină statutul oficial de candidat la admiterea în UE. Vineri, 17 iunie, Comisia Europeană urmează să-și prezinte opinia pe marginea cererilor de admitere în UE ale celor trei țări, iar săptămâna viitoare ar urma să se pronunțe și Consiliul European, fiind prerogativa șefilor de state și de guverne din UE de a acorda sau nu (sau de a acorda „condiționat”) statutul de țară-candidată. În ajun, Franța a înaintat o propunere informală despre Comunitatea politică Europeană (CPE), propusă recent de președintele Emmanuel Macron și discutată, în luna mai, cu președinta Maia Sandu, în cursul vizitei acesteia la Paris.
### Vezi și... ### UE „alternativă”? Primul document informal despre Comunitatea Politică EuropeanăPresa a mai relatat că, după vizita la Chișinău, nu e exclusă și o deplasare ulterioară a liderului francez la Kiev, împreună cu Olaf Scholz, cancelarul german, și premierul italian Mario Draghi, dar informația nu a fost confirmată de Palatul Elysee. Purtătoarea de cuvânt a președinției, Olivia Gregoire a spus că vizita este „una din opțiuni”, relatează Reuters.
În dimineața zilei de miercuri, aflat în vizită în România, președintele francez Emmanuel Macron a promis să „facă totul” pentru a opri războiul Rusiei în Ucraina, într-o aparentă îndepărtare de poziția sa anterioară față de Moscova, care a stârnit îngrijorare la Kiev și în rândul aliaților europeni cu privire la angajamentul Franței de a ține piept Moscovei.
„Vom face totul pentru a opri forțele de război ale Rusiei, pentru a-i ajuta pe ucraineni și armata lor și pentru a continua să negociem”, a declarat Macron în fața trupelor franceze, americane, britanice și ale altor aliați, la baza militară NATO Kogălniceanu, în apropiere de portul românesc Constanța de la Marea Neagră.
### Vezi și... ### Vizita lui Macron la Chișinău - o „tentativă de a îndulci pastila”?„Trebuie să sprijinim Ucraina”, a declarat Macron într-o conferință de presă comună cu președintele român, Klaus Iohannis. „Dar trebuie să fim lucizi: nu suntem în război cu Rusia”, a adăugat Macron, care a continuat să mențină deschise canalele de comunicare cu Kremlinul de la începutul invaziei.
Pe de altă parte, președintele României, Klaus Iohannis a spus din nou că Republica Moldova, Ucraina şi Georgia trebuie trebuie să primească din partea Uniunii Europene, cât mai repede, statutul de țări candidate la aderare.
„Vom încerca - preşedintele Macron şi cu mine am discutat in extenso astăzi această speţă - vom încerca să găsim o soluţie care este fezabilă şi sustenabilă", a mai spus Iohannis, la baza militară NATO Kogălniceanu.