Președintele Igor Dodon are propriile statistici referitoare la exporturi și investiții străine

Mere pe linia de sortare de la Puhoi, Ialoveni

„Rusia rămâne a fi cel mai mare partener comercial al Moldovei”, se arată el convins, contrar datelor statistice și mai multor studii independente.

Cu ocazia unui forum economic moldo-rus organizat la Chișinău de președintele Igor Dodon, corespondenta Europei Libere se uită în relatarea sa de astăzi la situația embargourilor impuse Moldovei de Rusia din cauza apropierii de Uniunea Europeană.

Your browser doesn’t support HTML5

Președintele Igor Dodon are propriile statistici referitoare la exporturi și investiții străine


Reuniunea, prezentată de Igor Dodon drept „primul în istorie forum economic moldo-rus”, are loc la cinci ani de la oprirea exporturilor moldovene spre piaţa rusă.

În septembrie 2013, cu câteva săptămâni înainte ca R. Moldova să semneze Acordul de Asociere cu UE, Rusia a introdus o serie de embargouri pentru produsele moldoveneşti, iar de atunci relaţiile comerciale moldo-ruse şi investiţiile ruseşti au intrat în declin.

Igor Dodon îşi doreşte, însă, o relansare a acestora şi, implicit, reataşarea economică de piaţa rusă.

De câteva ori le-a spus astăzi participanţilor la forum că fără revenirea Rusiei la poziţia de întâietate printre alţi parteneri comerciali, R. Moldova nu ar putea supravieţui.

A lăudat ţara ca fiind ideală pentru investiţiile ruse, invocând stabilitatea macrofinanciară, dar a deplâns tot atunci ritmurile de creştere economică şi nivelul de trai.

Evident, Igor Dodon nu a vrut să devieze de la ceea ce afirmă adesea, contrar realităţilor: „Rusia rămâne a fi cel mai mare partener comercial al Moldovei”. Nu a spus asta la forum, ci într-un mesaj lansat dimineaţa pe reţelele sociale.

Președintele moldovean Igor Dodon

„Rusia rămâne pe primul loc atât la exporturile Moldovei, cât și la importuri”, este una din tezele pe care le-a lansat, afirmaţie contestată însă de analizele economice, pentru că cifrele invocate de el includ şi reexporturile, iar fără ele, s-ar ajunge la cote infime, de doar 7, maxim 10 la sută.

În privinţa UE, statisticile oficiale înregistrează, pe de altă parte, o creştere constantă, ridicându-se în ultimele luni la 69% exporturi moldoveneşti ce ajung pe piaţa europeană.

Moldova are cu Federația Rusă cele mai echitabile relații comerciale...

„Moldova are cu Federația Rusă cele mai echitabile relații comerciale”, a mai afirmat Dodon în comentariul făcut în contextul forumului, iar argumentul pe care l-a invocat e că exporturile ar fi egale cu importurile, în timp ce alţi parteneri preferă mai mult să aducă decât să primească din R. Moldova. Ce nu a spus Igor Dodon e că Federaţia Rusă este singurul partener comercial care aplică de mai mulţi ani restricţii comerciale în raport cu Chişinăul.

În sfârşit, Igor Dodon a vorbit despre Rusia şi ca despre „cel mai mare” şi „fidel” investitor străin în Republica Moldova”, care, în ciuda „atacurilor din ultimii 9 ani de guvernare AIE”, ar fi majorat investiţiile directe din Moldova, spre deosebire de Marea Britanie, SUA şi România, care le-ar fi restrâns.

Datele statistice sugerează şi aici un tablou diferit: 61% din investiţii vin acum în economia moldoveană din UE. Cota Rusiei este de doar 28 la sută, dar şi această cifră este mare doar pentru că include şi cea mai importantă investiţie rusească din R. Moldova - compania Moldova-gaz.

Forumul organizat de şeful statului precedează cu doar cinci luni alegerile parlamentare moldovene, alegeri în care apropierea de Rusia va fi, potrivit analiştilor, principala temă de campanie pe care o vor îmbrăţişa socialiştii lui Igor Dodon.