Președintele rus Vladimir Putin a apărat fiabilitatea exporturilor de gaze naturale ale Rusiei către Europa, spunând că Moscova este pregătită să furnizeze și mai mult gaz, și a respins acuzațiile că țara sa folosește exporturile de energie ca instrument politic.
Vorbind la un forum energetic la Moscova, pe 13 octombrie, Putin a respins, de asemenea, sugestiile că Rusia ar contribui la prețurile-record ale gazelor naturale, care au zguduit capitalele europene.
„Problema nu este a noastră, ci a europenilor”, a declarat el la conferință.
Comentariile lui Putin au venit tocmai când Comisia Europeană a prezentat pe 13 octombrie ceea ce a numit un „set de instrumente” pe care statele membre să le folosească pentru a proteja gospodăriile și companiile împotriva creșterii rapide a prețurilor la energie.
Prețurile gazelor în toată Europa și în alte părți ale lumii au crescut la niveluri-record în ultimele săptămâni.
### Vezi și... ### Gazprom nu poate opera, în regim de monopol, Nord Stream 2 (Ursula von der Leyen/ UE)Aceasta a provocat și o creștere a prețurilor la electricitate în țările în care gazul este combustibilul principal pentru centrale și a crescut tarifele gospodăriilor - totul în pragul intrării în sezonul rece.
Unii analiști și parlamentari europeni au arătat cu degetul spre Rusia, care este cel mai mare furnizor de gaze pentru Europa. Furnizorul său de monopol, controlat de stat, Gazprom, a refuzat să închirieze spațiu de tranzit suplimentar pe conductele ucrainene, chiar dacă prețurile au crescut.
Dar alți experți au indicat o combinație de factori, inclusiv întreruperi în aprovizionarea cu gaze din Norvegia - un alt furnizor important de energie - și faptul că gazul natural lichefiat din Statele Unite este deviat către piețele din Asia de Est, unde prețurile gazelor au crescut brusc.
Un alt factor este iarna de anul trecut, care a fost mai rece și mai lungă decât în mod normal, așa că multe facilități de depozitare nu au reușit încă să completeze rezervele.
### Vezi și... ### Moldova, un pion în meciul pentru Nord Stream 2Rusia s-a bazat multă vreme pe rețelele de conducte din Ucraina pentru a furniza gaze în Europa. Dar în ultimii ani Moscova a construit conducte de ocolire - Turk Stream, pe sub Marea Neagră și Nord Stream, sub Marea Baltică. O a doua conductă sub Marea Baltice, Nord Stream 2, care este gata și așteaptă aprobarea autorităților de reglementare germane, va crește semnificativ volumul de gaz rusesc furnizat către Europa.
Putin a declarat miercuri că Rusia își îndeplinește obligațiile contractuale și a spus că Moscova este gata să crească exporturile de gaze, deși nu a spus cum, când și pe ce rute.
„Dacă ne cer să creștem (livrările) și mai mult, suntem gata să facem acest lucru. Le sporim atât de mult cum ne cer partenerii noștri", a spus el.
### Vezi și... ### Cât de aproape este R. Moldova de o soluție pentru aprovizionarea cu gaze?Între timp, Comisia Europeană a declarat că actuala creștere a prețurilor necesită un „răspuns rapid și coordonat” la nivelul UE, iar cadrul legal existent a permis deja UE să ia măsuri pentru a aborda impactul imediat.
Printre măsurile propuse de comisarul pentru energie Kadri Simson pe 13 octombrie s-au numărat sprijinul financiar de urgență pentru gospodării, ajutorul de stat pentru companii și reducerile fiscale „țintite”.