Președintele Zelenski, gata de compromis în chestiunea neutralității

Înaintea unor convorbiri de pace dintre Rusia și Ucraina așteptate să aibă loc în Turcia în această săptămână, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat într-o declarație asupra integrității teritoriale a țării sale, după ce sugerase anterior că este pregătit pentru un compromis, relatează Reuters.

În discursul video pe care-l adresează zilnic poporului ucrainean, Zelenski a spus duminică seara că, în discuțiile care urmează să aibă loc la Istanbul, guvernul său va pune pe primul loc „integritatea teritorială” a Ucrainei.

Dar, în comentariile făcute jurnaliştilor ruşi la începutul zilei de 27 martie, Zelenski a adoptat un ton diferit, spunând că Ucraina este dispusă să-şi asume statutul de țară neutră şi să accepte un compromis cu privire la statutul regiunii de est Donbas, ca parte a unui acord de pace.

### Vezi și... ### Care este miza bătăliei pentru portul strategic ucrainean Mariupol

Zelenski s-a întreținut jurnaliști ruși prin videoconferință pentru prima dată de la începutul invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie, iar Kremlinul a avertizat preventiv presa rusă să nu difuzeze discuția în Rusia.

Președintele ucrainean a spus că orice acord de pace trebuie să fie garantat de terțe părți și supus referendumului.

„Garanții de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al statului nostru. Suntem pregătiți să discutăm toate acestea”, a adăugat el, vorbind în rusă.

### Vezi și... ### Joe Biden la Varșovia: „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”

În ciuda așteptatelor convorbiri de pace, șeful serviciilor de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin urmărește să pună stăpânire pe partea de est a Ucrainei.

„De fapt, este o încercare de a crea o Coree de Nord și una de Sud în Ucraina”, a spus el.

Mai devreme, președintele Zelenski a cerut Occidentului să ofere Ucrainei tancuri, avioane și rachete pentru a o ajuta să se apere de forțele ruse superioare.

Într-o convorbirea telefonică avută tot duminică cu Vladimir Putin, președintele turc Tayyip Erdogan a acceptat să găzduiască discuții între negociatori ruși și ucraineni, a cerut o încetare a focului și îmbunătățirea condițiilor umanitare. Negociatorii ucraineni și ruși au confirmat participarea la discuții.

### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 33 | Înaintea unor posibile negocieri de pace