Linkuri accesibilitate

Joe Biden la Varșovia: „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”


UKRAINE-CRISIS/USA-POLAND
UKRAINE-CRISIS/USA-POLAND

Vladimir Putin nu mai poate rămâne la putere, iar războiul său împotriva Ucrainei este un eșec strategic pentru Moscova, a declarat președintele american Joe Biden într-un discurs ținut pe 26 martie la Varșovia, de unde le-a transmis ucrainenilor: „Suntem alături de voi!”.

„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a spus Biden în discursul din fața Castelului Regal din capitala poloneză, la finalul unei vizite în Polonia, în care s-a întâlnit cu refugiați și oficiali ucraineni, cu militarii americani de pe flancul estic al NATO și cu președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Putin nu poate învinge în Ucraina și „nu poate rămâne la putere”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Răspunsul Kremlinului nu a întârziat să apară: „Acest lucru nu trebuie să fie decis de domnul Biden”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Ar trebui să fie doar o alegere a poporului Federației Ruse”.

Ulterior, Casa Albă a venit cu precizări.

„Ceea ce a vrut să zică președintele (Biden) e că lui Putin nu i se poate permite să își exercite puterea asupra țărilor vecine sau asupra regiunii. El nu a vorbit despre puterea lui Putin în Rusia, nici despre o schimbare de regim”, a explicat un oficial de la Casa Albă.

Numind lupta împotriva lui Vladimir Putin o „nouă bătălie pentru libertate”, Biden a spus în discursul său de la Varșovia că dorința liderului rus pentru „putere absolută” reprezintă un eșec strategic pentru Rusia și o provocare directă la adresa păcii europene care s-a menținut după al Doilea Război Mondial.

Președintele american a spus că războiul Rusiei contra Ucrainei, care a intrat în cea de-a doua lună, a unit Occidentul mai mult ca oricând, adăugând că NATO este o alianță defensivă care nu a căutat niciodată dispariția Rusiei.

Promisiuni suplimentare Ucrainei

Invazia rusească în Ucraina amenință cu distrugerea securității globale iar democrațiile lumii trebuie să se pregătească pentru o luptă lungă împotriva autocrației, a fost mesajul mai larg al lui Biden. „Trebuie să ne întărim pentru lupta lungă care urmează”, a spus președintele american.

„Mesajul meu către poporul Ucrainei este același pe care l-am transmis astăzi ministrului de externe și ministrului apărării al Ucrainei, care cred că sunt aici în această seară: suntem alături de voi și punct.", a spus Biden.

La începutul zilei, Biden a participat la o întâlnire pe care miniștrii de externei și apărării ai Ucrainei, Dmitro Kuleba și Oleksii Reznikov, au avut-o la Varșovia cu secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul american al apărării Lloyd Austin.

„Președintele Biden a spus că ceea ce se întâmplă în Ucraina va schimba istoria secolului 21 și vom lucra împreună pentru a ne asigura că această schimbare este în favoarea noastră, în favoarea Ucrainei, în favoarea lumii democratice”, a spus ministrul ucrainean Kuleba la televiziunea națională a Ucrainei, după întrevedere.

După o întâlnire separată cu președintele polonez Andrzej Duda, Biden a reiterat angajamentul „sacru” al Washingtonului față de garanțiile de securitate în cadrul NATO, din care Polonia este membră.

Ucraina nu este membră a alianței militare occidentale, iar Statele Unite se feresc să nu fie implicate într-o confruntare directă cu o Rusie înarmată nuclear. Dar Washingtonul s-a angajat să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO.

Cu discursul de la Castelul Regal de la Varșovia, președintele SUA încheie trei zile de ședințe de urgență în Europa cu liderii G7, ai Uniunii Europene și NATO cu scopul unei poziții unificate contra lui Putin.

Întâlniri cu refugiații

La Varșovia, Biden a vizitat și un centru de primire a refugiaților amplasat pe Stadionul Național. Oamenii, unii fluturând steaguri ucrainene, s-au aliniat pe străzi, în timp ce coloana de mașini prezidențială se îndrepta spre stadion.

După ce a fost întâmpinat de celebrul bucătar Jose Andres, Biden a vorbit cu refugiații care s-au adunat pentru a primi mâncare de la ONG-ul World Central Kitchen, întrebându-i cum îi cheamă, din ce orașe sunt și făcându-și fotografii cu unii.

Președintele american Joe Biden se întâlnește cu refugiații din Ucraina pe Stadionul Național din Varșovia, 26 martie 2022
Președintele american Joe Biden se întâlnește cu refugiații din Ucraina pe Stadionul Național din Varșovia, 26 martie 2022

Peste două milioane de oameni au fugit de război în Polonia. În total, aproximativ 3,8 milioane au părăsit Ucraina de când au început luptele.

Întrebat despre impactul pe care l-a avut asupra poporului ucrainean decizia lui Putin de a invada Ucraina, Biden a spus că liderul rus este un „măcelar”.

Agenția de presă rusă TASS a citat un purtător de cuvânt al Kremlinului, spunând că ultimele comentarii ale lui Biden despre Putin au redus perspectivele de refacere a relațiilor dintre cele două țări.

Schimbare de strategie din partea Rusiei?

Putin numește acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina o „operațiune militară specială” de demilitarizare și „denazificare” a țării.

Pe 25 martie, ministerul rus al apărării a părut să sugereze o reducere a ambițiilor în campania din Ucraina, anunțând că prima fază a fost finalizată și că se va concentra acum pe cele două regiuni estice, așa-zisele republici populare LNR și DNR.

„Obiectivele principale ale primei etape a operațiunii au fost în general îndeplinite”, a declarat Serghei Rudskoi, șeful adjunct al Statului Major al forțelor armate ruse. Rudskoi a adăugat că acest lucru le va permite forțelor ruse să se concentreze pe „scopul principal, eliberarea Donbasului”.

La Varșovia, președintele american a pus la îndoială sugestiile Rusiei că poate reduce scara luptelor. Biden a spus că „nu este sigur” că Moscova și-a schimbat într-adevăr strategia.

În timp ce Biden făcea estimarea, câteva rachete au lovit în premieră de la începutul războiului orașul Lvov din vestul Ucrainei, situat la doar 70 de kilometri de granița cu Polonia. Potrivit autorităților locale, cel puțin cinci persoane au fost rănite.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG