Petrolul s-a scumpit din nou miercuri| ANRE justifică majorările de preț la carburanți

Imagine generică(©Shutterstock)

Prețul petrolului a crescut miercuri, după ce scăzuse recent cu aproape 10%, din cauza perspectivei unui embargo al UE pe importurile de petrol din Rusia. Un alt factor este oprirea unei părți din tranzitul de gaze rusesc prin Ucraina, gaz destinat pieței europene.

„Bănuiesc că întreruperile de gaze din Ucraina au un impact mare asupra creșterii prețului la petrol”, a declarat Jeffrey Halley, analist la casa de brokeraj OANDA, citat de agenția Reuters.

La Chișinău, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a dat publicității un comunicat în care explică creșterea prețurilor la carburanți din ultimele zile tocmai prin reacția burselor internaționale la posibilul embargo UE pe importurile de petrol rusesc, combinat cu problemele legate de tranzitul gazelor rusești prin Ucraina.

De la începutul lunii mai, carburanții s-au scumpit cu între 2% și 5%, iar de la începutul anului 2022, litrul de benzină A95 s-a scumpit cu circa 35% , cel de motorină cu circa 56%, precizează Moldstreet.md.

ANERE asigură însă consumatorii că o stabilizarea a prețurilor pe piața internațională se va „reflecta fidel și la stațiile de alimentare” din R. Moldova.