Pe „frontul” gazelor naturale, Energocom a anunțat luni prima achiziție de gaze naturale din surse alternative, după ce a acceptat oferta firmei poloneze PGNiG de un milion de metri cubi de gaze.
O cantitate simbolică, ținând cont de faptul că Moldova importă anual 1,0-1,2 miliarde m3 de gaze naturale, potrivit datelor statistice, publicate luni de analistul economic Veaceslav Ioniță. Iar în lunile de iarnă, consumă circa 5 mil. m3 pe zi.
Este un acord care va testa capacitatea de import a gazului din surse alternative. Totodată, a anunțat guvernul, gazul achiziționat de la firma poloneză va echilibra presiunea joasă din sistem.
Tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat, mai subliniază Executivul.
Totodată, luni seară, premierul Natalia Gavrilița, a infirmat știrea că Energocom ar fi încheiat un acord cu Naftogaz pentru a procura, eventual, 700 de milioane de metri cubi de gaz din Ucraina. Ea a spus în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV că știrea este falsă.
În paralel continuă negocierile cu Gazprom privind un nou acord pe termen lung de aprovizionarea cu gaze naturale sau prelungirea celui existent care expiră pe 1 noimebrie. Miercuri, la Sankt Petersburd, vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu va discuta cu Alexei Miller, directorul general al companiei ruse de gaze, a anunțat Spînu într-o conferință de presă, luni, la Chișinău.
### Vezi și... ### „Moscova prin Gazprom tolera corupția la Moldovagaz” sau cum s-au acumulat datoriilePunctele în dispută sunt în continaure, prețul de achiziție și datoria istorică a R. Moldova la gaze, mai precis cea acumulată pe maul drept al Nistrului, și care estimată de Gazprom la peste 700 de milioane de dolari (datoria, plus penalitățile pentru întîrziderea plăților). Cifra este contestată la Chișinău iar Spînu a precizat luni că Moldova nu va achita nici o datorie până ce suma nu a fost verificată într-un audit independent.