Prima săptămână din iulie, cea mai călduroasă înregistrată vreodată

Începutul lunii iulie a fost cea mai călduroasă săptămână de pe planetă ca întreg, a anunțat Organizația Meteorologică Mondială, cauzele principale fiind schimbarea climei și modelul meteo cunoscut ca El Niño.

Citând declarația agenției din subordinea ONU, ziarul Guardian amintește că ea vine după o jumătate de an marcată deja de fenomene extreme, ca seceta din Spania sau valurile de căldură atroce din China și Statele Unite.

### Vezi și... ### 3 și 4 iulie - cele mai calde zile din istorie, dar nu pentru mult timp

Efecte devastatoare pentru mediu

„Lumea tocmai a trecut prin cea mai fierbinte săptămână înregistrată vreodată, potrivit datelor preliminare” – se spune într-o declarație din 10 iulie a Organizației Meteorologice Mondiale (WMO). Ea amintește că recordul vine după cel din iunie – care a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată, cu temperaturi la suprafața mării fără precedent și cu o suprafață record de redusă a ghețurilor din Antarctica.

„Temperaturile-record pe uscat și pe ocean au efecte potențial devastatoare pentru ecosisteme și mediu. Ele ilustrează schimbările de mare amploare care au loc în sistemul planetei ca rezultat al schimbărilor climaterice induse de oameni”.

„Ne aflăm în teritorii necunoscute și ne putem aștepta la noi recorduri pe măsură ce El Niño se extinde, iar impactul se va resimți și în 2024”, a declarat Christopher Hewit, director al serviciilor climaterice la WMO.

„Este o știre îngrijorătoare pentru planetă”, a spus Hewitt.

Serviciul european de monitorizare a climei Copernicus a declarat Agenției France Presse că și datele lui indică prima săptămână din iulie drept cea mai fierbinte consemnată vreodată.

### Vezi și... ### Iulie pe glob: noi recorduri de căldură și temeri că așa va fi mereu  

Sudul Americii se coace

Știrea de la WMO a venit în vreme ce peste 50 de milioane de americani se pregăteau să îndure încă o săptămână de călduri periculos de ridicate, din California până în Texas și Florida, grație unui val de căldură care se constituie în sudul Statelor Unite.

În state ca Arizona, Nevada și New Mexico, meteorologii avertizează că mercurul termometrelor poate urca până la 38 de grade Celsius. În California se prognozau călduri și mai mari.

Statul Texas trece printr-un efect prelungit a ceea ce meteorologii numesc „cupola de căldură”, un fenomen în care aerul cald este captat în atmosferă ca într-un cuptor.

Serviciul meteo federal american, National Weather Service (NWS), a reamintit populației că temperaturile extrem de ridicate sunt cel mai periculos fenomen pentru sănătatea oamenilor, provocând cele mai multe decese.

Potrivit măsurătorii Universității Maine, din Statele Unite, în ziua de 6 iulie temperatura medie pe Pământ a fost de 17,23 grade Celsius, ceea ce reprezintă un record neoficial.

### Vezi și... ### Incendiile din Canada reaprind controversele pe marginea încălzirii globale în Statele Unite

Noul val spaniol

Între timp, sudul Spaniei se confruntă cu un nou val de căldură, la numai două săptămâni după primul din această vară. În unele regiuni din autonomia sudică andaluză, temperaturile au urcat luni după-masă la 44 de grade. În iunie, această temperatură fusese deja înregistrată în orașe ca Sevilla și Cordoba.

Potrivit meteorologilor, noul val de căldură din Spania ar putea lua sfârșit către weekend.

Valurile de căldură din Spania au devenit mai frecvente în ultimii ani. „Un lucru este limpede: schimbările climaterice induse de oameni măresc probabilitatea fenomenelor extreme”, a declarat Ruben del Campo, purtătorul de cuvânt al serviciului național meteo din Spania, AEMET.

Într-o relatare de la Madrid, agenția DPA notează că și în capitala spaniolă, nu numai în sud, oamenii s-au chinuit zilele acestea la temperaturi de maximum 39 de grade. „Noaptea nu este cu mult mai bine, fiindcă temperatura nu coboară nici atunci sub 25 de grade” – spune reporterul.

Date publicate luni, citate de AFP, arată că 61.000 de oameni au murit în Europa din cauza temperaturilor extreme în vara anului 2022, cea mai călduroasă din istoria de până acum.

Potrivit informațiilor apărute în jurnalul Nature Medicine, majoritatea celor decedați au fost oameni de peste 80 de ani.

### Vezi și... ### COP27: Acord final crucial, dar care nu pune pe lista neagră carburanții fosili

„Scăpat de sub control”

AFP amintește că săptămâna trecută Ministerul Canadian al Resurselor Naturale a spus că numărul incendiilor de vegetație din țară – peste 670 vinerea trecută – este „fără precedent” și că se anunță o vară lungă și dificilă.

Fumul incendiilor a înrăutățit calitatea aerului din Canada, dar și din Statele Unite, învecinate, afectând peste 100 de milioane de oameni.

În sudul Irakului, zonele agricole fertile sunt afectate de cel mai grav val de căldură din ultimii 40 de ani, potrivit estimării Organizației ONU pentru Alimente și Agricultură, care a avertizat asupra impactului „devastator” asupra ecosistemelor, ca și asupra fermelor și crescătoriilor de pește din regiune.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a spus că „situația la care suntem martori în prezent demonstrează că schimbările climaterice au scăpat de sub control”.

Învățăm să ignorăm?

Într-un articol intitulat „Dezastre climaterice zilnice? Bine ați venit la noul normal”, ziarul New York Times se întreabă cum se face că în ciuda atâtor dezastre climaterice simultane, numai 8% din americani consideră că schimbările climaterice sunt cea mai gravă amenințare pentru țară – potrivit unui sondaj recent.

„Pe măsură ce dezastrele climaterice devin mai frecvente, ele își pierd din capacitatea de a șoca”, răspunde la întrebare autorul textului, David Gelles.

El notează că un studiu din 2019 a constatat că oamenii se învață să accepte vremea extremă ca fiind normală în numai doi ani.

### Vezi și... ### Valul de căldură din Marea Britanie – un grav semnal de alarmă pentru omenire

„(Schimbarea climei) nu este numai o chestiune complicată în sine, dar se mai află și la concurență, în atenția opiniei publice, cu altele, într-o lume dinamică, nesigură și complicată”, a declarat pentru NYT Anthony Leiserowitz, director la Yale Program on Climate Change Communication.

Mulți dintre noi, notează articolul din cotidianul american, ne-am învățat să ignorăm știrile care ne-ar îngrijora prea tare și nu avem dorința și energia să ne schimbăm stilul de viață ca să contribuim la o cauză așa de globală.

„În ciuda alertelor tot mai sumbre din lumea științifică în ce privește încălzirea globală, sunt puține indicii că s-ar produce o schimbarea societală care să ducă la reducerea emisiilor de gaze care încălzesc în mod periculos planeta”, constată, pesimist, NYT.