Linkuri accesibilitate

Incendiile din Canada reaprind controversele pe marginea încălzirii globale în Statele Unite


Panorama New York-ului de pe terasa Rockefeller Center, la câteva zile după ce fumul din Canada a învăluit Coasta de Est a SUA
Panorama New York-ului de pe terasa Rockefeller Center, la câteva zile după ce fumul din Canada a învăluit Coasta de Est a SUA

Coasta de Est a Statelor Unite este învăluită de un fum portocaliu, asemănător prafului care însoțește, de obicei, tornade și care provine de la incendii, care mistuiesc păduri în Canada.

New Yorkul a fost pentru un interval de timp orașul cu cel mai înalt nivel de poluare din lume, depășind aglomerări urbane cunoscute pentru calitatea scăzută a aerului, cum sunt Delhi sau Beijing.

În New York Times, Linsey Marr scria „Dacă pandemia ne-a șoptit ceva despre calitatea aerului, focurile și fumurile care se răspândesc zbiară la noi despre această chestiune”. Marr, care este profesor de inginerie la Universitatea Virginia Tech studiază transmiterea prin aer a bolilor și substanțelor poluante. Experții spun, bine ați venit la o planetă mai caldă!

În The Economist, se arată „Luna mai a acestui an a fost cea mai caldă din istoria Canadei, cu temperaturi medii aproape un grad mai mult decât recordul precedent din 1998. Ocupă de asemenea locul al șaptelea ca luna cu cele mai puține precipitații. Astfel de condiții usucă vegetația și fac ca incendii să izbucnească și să se răspândească. Până la începutul lunii iunie, zona afectată de incendii în Canada era de 13 ori mai mare decât de obicei și peste suprafața afectată în întregul an 2022”.

Chris Dolce de la canalul de televiziune care se ocupă cu condițiile meteo a spus că fumul va continua să afecteze coasta de est a Statelor Unite pentru încă o zi – două, până la schimbarea vremii în weekend, care va rarefia fumul și va împiedica deplasarea acestuia către sud.

Dincolo de ceea ce se va întâmpla pe termen scurt, Greg Carbin a declarat în Scientific American că există condiții care ar putea menține intensitatea fumului. Ca orice astfel de fenomen, acesta are și contestatari care dezinformează, cum e Steve Milloy care a spus la rețeaua Fox „Nu există un risc pentru sănătate. Nu omoară pe nimeni, nu face pe nimeni să tușească, nu este o criză de sănătate. Și nu are nici o legătură cu schimbările de climă”.

Dar autoritățile care se ocupă cu sănătatea publică nu sunt de acord, Organizația Mondială a Sănătății a spus că poluarea aerului, în interior și în exterior este asociată cu șapte milioane de decese premature, în fiecare an.

În privința cauzelor actualelor incendii, deși nu a fost stabilită o conexiune directă este știut de oameni de știință că încălzirea globală intensifică amenințarea pe ansamblu. „Schimbările de climă cresc frecvența și intensitatea incendiilor și creează un sezon mai îndelungat pentru aceste incendii” – spus expertul canadian Michael Norton.

XS
SM
MD
LG