Primăria din Oradea, România, interzice PRIDE Park, al doilea an la rând

Pentru că cererea de eveniment public le-a fost respinsă și în 2023, organizatorii de la Oradea s-au mutat într-un spațiu privat.

Primăria din Oradea, oraș cu peste 180.000 de locuitori din vestul României, a respins, pentru al doilea an consecutiv, organizarea evenimentului PRIDE Park în oricare dintre cele șapte parcuri ale orașului.

Solicitarea de organizare a manifestărilor comunității LGBTI din Oradea a venit de la Asociația ARK din Oradea pentru data de 11 august 2024, între orele 10:00 și 23:00.

Organizatorii doreau participarea a 500 de persoane, membri ai comunității LGBTI, „prieteni și aliați”, la o serie de ateliere și proiecții de film pe tema drepturilor comunității LGBTI, în Parcul Cetății Oradea.

Cererea a fost depusă la comisia de avizare a acestor activități pe data de 25 iulie.

Bucharest Pride 2024, în imagini

Pe 2 august 2024, ARK Oradea a fost informată că nu poate organiza PRIDE Park.

„Sub conducerea liberalilor, Oradea devine un oraș iliberal. E de neconceput într-un oraș din Uniunea Europeană, care s-a transformat spectaculos prin utilizarea fondurilor europene, să interzică prezența în spațiul public a persoanelor LGBTI.

Cultele religioase au dreptul la libertatea de întrunire în spațiul public, exact de aceleași drepturi trebuie să beneficieze și comunitatea LGBTI!
Florin Buhuceanu, copreședinte al Asociației ACCEPT

Nu poți utiliza legea întrunirilor publice, legea cultelor și legea pentru combaterea discriminării pentru introducerea cenzurii împotriva unei minorități.

Am siguranța că instituțiile egalității precum Avocatul Poporului și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se vor sesiza pentru a stopa aceste abuzuri specifice regimurilor autoritariste din Rusia si Belarus”, a comentat Florin Buhuceanu, participant la Oradea PRIDE în calitate de copreședinte al Asociației ACCEPT.

Motivația respingerii a fost că Primăria Oradea aprobase deja, în același loc, un alt eveniment, organizat de către comunitatea baptistă și comunitatea penticostală.

„Evenimentul nu pare însă să fie unul real, întrucât aceștia nu au comunicat public niciun eveniment care ar trebui să aibă loc în Parcul Cetății”, arată comunicatul ARK Oradea.

Decizia a fost luată într-o ședință cu ușile închise, deși legea permitea participarea organizatorilor tocmai pentru o soluție alternativă.

Asociația ARK a revenit la primărie și a cerut permisiunea pentru unul dintre celelalte șase parcuri din oraș. Cererea a fost și ea refuzată pe același motiv - toate parcurile sunt ocupate de enoriași.

Abia la cinci zile după prima respingere de către primărie, pe pagina de Facebook a Bisericii Penticostale Speranța din Oradea se făcea apel la enoriași:

„Pe data de 11 August de la 17.30, programul bisericii se mută în Cetatea Oradea. Se va sluji prin cântare și cuvânt. Haideți împreună cu noi să răspândim vestea bună a Evangheliei, a mântuirii și sanșa unei vieți schimbate de Mântuitorul nostru Isus Hristos!”, se spune în postare.

Nu se specifică nimic despre celelalte șase parcuri.

Doi ani la rând

Comunitatea LGBTI din Oradea a încercat și anul trecut să obțină un spațiu public pentru întâlnirile membrilor săi, dar cererile au fost respinse pe aceleași considerente - că spațiile au fost promise altor comunități pentru organizarea de evenimente.

Organizatorii nu au renunțat nici la manifestările din 2023, chiar dacă primăria le-a respins și atunci cererile pe bandă rulantă.

„În multiculturalul, tolerantul, prosperul oraș bihorean persoanele LGBTI nu trebuie să fie văzute și auzite. Este o încălcare gravă a drepturilor noastre la libera exprimare și asociere. Nu putem și nu vom accepta cenzurarea identităților noastre în spațiul public. Este motivul pentru care vom protesta public sâmbătă, de la ora 11:00, în fața primăriei. Suntem cetățeni ai acestui oraș, e timpul să fim auziți și respectați ca orice alți cetățeni!” a declarat Iulian Dițiu, președintele ARK Oradea, organizatorul Oradea PRIDE.

Și pentru acesta, Primăria Oradea a avertizat organizatorii că nu există nicio autorizare și că vor suporta consecințele legale.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a anunțat și el că susține desfășurarea manifestărilor comunității LGBTI în Oradea.

Primarul tace

Europa Liberă România a cerut un punct de vedere primarului din Oradea, Florin Birta, dar, până la publicarea acestui material nu am primit vreun răspuns.

Precedentul București

În 2021, prima cerere de organizare a marșului Pride de către comunitatea Accept, pe 14 august, a fost respinsă pe motiv că străzile erau aglomerate pentru că se organiza evenimentul Străzi Deschise.

În fața sediului Primăriei Capitalei a avut loc atunci un protest al reprezentanților comunității Accept, iar marșul a avut loc până la urmă.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te