Primele cantități de energie electrică din România au fost furnizate Republicii Moldova

România va vinde energie electrică Republicii Moldova la un preț de 90 euro/MWh, mai mic decât cel de pe piață.

Începând cu noaptea de 13 spre 14 octombrie în Republica Moldova este furnizată energie electrică din România, pentru a compensa oprirea exporturilor de curent din Ucraina din cauza bombardamentelor rusești.

Din această noapte sunt livrate constant 100MW Republicii Moldova, prin linia electrică 400 kV - Isaccea – Vulcănești, după cum a confirmat pentru Europa Liberă purtătoarea de cuvânt a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Alina Merlici.

Potrivit autorităților de la Chișinău, cantitatea de energie electrică importată din România păstrează echilibru în rețea, suplimentar la sursele alternative pe care Republica Moldova le folosește, precum păcura și cărbunele.

### Vezi și... ### Expert în energetică: Kremlinul forțează Chișinăul să aleagă între două opțiuni proaste

Pentru a putea exporta energie electrică Republicii Moldova, Guvernul de la București a adoptat o ordonanță de urgență. Documentul prevede că, în situații excepționale, cauzate de efectele războiului din Ucraina, asupra siguranţei în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligaţia să încheie contracte bilaterale prioritar cu traderi sau furnizori de energie electrică desemnaţi de către guvernul de la Chișinău. Livrările vor fi făcute în funcție de cantitățile disponibile.

România va vinde energie electrică Republicii Moldova la un preț de 90 euro/MWh, mai mic decât cel de pe piață. Astfel, Moldova va putea să-și suplinească necesitățile de curent electric, după ce Ucraina nu mai poate să furnizeze o parte din electricitatea necesară Republicii Moldova.

Timp de câteva zile, Republica Moldova a fost dependentă de Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, de unde importa anterior doar 67% din energia electrică necesară localităților de pe malul drept.

### Vezi și... ### Loviturile rusești în Ucraina au întrerupt livrările de curent electric către R. Moldova