Primii patru piloți ucraineni au început instruirea pe F-16 în România

Un avion de luptă F16 achiziționat de România de la Norvegia, înaintea plecării din țara nordică, în noiembrie 2023.

Piloții ucrainenii au început instruirea pe avioanele F-16 la un centru de pregătire din România, inaugurat anul trecut la Baza Forţelor Aeriene Borcea, a anunțat un oficial de la Kiev. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a mai precizat că se pregătește să facă o vizită în România.

„În curând, Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot de la partenerii români. Vor fi, de asemenea, mai multe avioane F-16 pe cerul ucrainean: un grup de piloţi de-ai noştri se află deja în curs de pregătire în România”, a spus oficialul ucrainean, citat de Hotnews.ro.

Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă România de reprezentanții Ministerului Apărării de la București.

Cei patru piloți ucraineni care au ajuns la Centrul European de Instruire F-16 de la Baza Aeriană 86 Fetești fac pregătire teoretică deocamdată, a declarat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, generalul Constantin Spînu.

Mai înainte, ministrul Apărării din Ucraina spusese și că a avut „o convorbire telefonică fructuoasă” cu omologul său român, Angel Tîlvăr.

„Subiectul principal a fost consolidarea protecţiei cerului ucrainean împotriva rachetelor şi dronelor ruseşti. În curând, Ucraina va primi un nou sistem de apărare aeriană Patriot de la partenerii noştri români. De asemenea, vor fi mai multe avioane F-16 pe cerul ucrainean: un grup de piloţi ai noştri se antrenează deja în România. I-am mulţumit colegului meu român, poporului şi guvernului ţării sale pentru sprijinul şi consolidarea apărării noastre aeriene. Am convenit să continuăm cooperarea. Îmi planific vizita în România”, a scris ministrul ucrainean pe X, încheind: „Împreună, spre victorie!”.

România, vecina de la sud a Ucrainei, este considerată unul din cei mai buni aliați ai Kievului, cu care a semnat un acord în domeniul apărării. Ea nu dezvăluie din principiu detaliile ajutorului militar pentru Ucraina. Se știe că împreună cu Polonia, și ea membră NATO, dar și cu alte țări din alianță, România s-a angajat să sprijine pregătirea piloților ucraineni pentru aeronave de producție occidentală.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te