Linkuri accesibilitate

A fost inaugurat centrul F-16 de la Fetești, unde vor fi pregătiți și piloți ucraineni


Centrul de pregătire de lângă Fetești a fost organizat de România în parteneriat cu Țările de Jos și cu compania americană producătoare a avioanelor de luptă. În imagine, avion F 16, la o bază aeriană din Țările de Jos.

Centrul european de pregătire F-16, destinat pregătirii piloților români, dar și din alte țări NATO și din Ucraina, a fost inaugurat luni la Baza Aeriană Fetești. Noul centru reprezintă un punct-cheie pentru întărirea securității regionale, a spus ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.

La inaugurarea centrului au participat, pe lângă ministrul român al Apărării, omologul său din Țările de Jos, Kaisa Ollongren, respectiv reprezentantul companiei producătoare Lockhead Martin, centrul fiind organizat în parteneriat.

În centrul de pregătire vor fi antrenați noi piloți, în timp ce cei care operează astfel de avioane, vor obține noi calificări, a spus ministrul Angel Tîlvăr.

„În prezent, analizăm cele mai eficiente moduri de integrare cât mai curând posibil și a instruirii piloților ucraineni”, a spus ministrul.

Deschiderea centrului european de pregătire F 16 va permite întărirea securității la Marea Neagră și o și mai bună colaborare între forțele aeriene române și cele ale țărilor membre NATO.

Pregătirea piloților ucraineni ar urma să dureze șase luni, notează publicația de specialitate defenseromania.ro.

În vizita sa la București în octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a discutat cu omologul său român Klaus Iohannis despre accelerarea procesului de pregătire pentru piloții ucraineni, astfel încât aceștia „să fie printre primii pe front. "

„E o decizie foarte importantă pregătirea piloţilor ucraineni în România. Se creează un centru de pregătire a acestor piloţi şi am discutat cu domnul preşedinte cum să accelerăm procesul de pregătire ca piloţii pregătiţi aici să fie printre primii pe front."

Amintim, în septembrie, SUA a trimis la baza aeriană 86 Borcea, de lângă Fetești, 100 de militari și patru avioane de luptă F16, pentru misiune de poliție aeriană și misiuni de antrenament în comun cu piloții români.

România dispune în prezent de o escadrilă de 17 avioane F 16, achiziționate din Portugalia și așteaptă livrarea altor 32, cumpărate din Norvegia, un prim lot urmând să ajungă în țară în acest an, menționează publicația amintită anterior.

Cine donează Ucrainei avioane F-16?

  • Danemarca, Olanda, Norvegia și Belgia au anunțat că sunt dispuse să livreze Kievului F-16 fabricate în SUA.
  • Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat în octombrie că primele avioane vor fi trimise până în aprilie 2024. Belgia s-a angajat să livreze avioanele de luptă până în 2025, dacă planul se bucură și de sprijinul guvernului care va rezulta din alegerile de anul viitor.
  • Săptămâna trecută, cinci F-16 olandeze au ajuns la centrul de antrenament din România. În general, guvernul olandez va pune la dispoziție pentru antrenament între 12 și 18 avioane. "Centrul de instruire din România va folosi mai întâi avioanele pentru a oferi un curs de perfecţionare pentru instructorii de F-16, după care va fi asigurată instruirea piloţilor români şi ucraineni. Avioanele vor zburată numai în spaţiul aerian NATO", s-a precizat într-un comunicat al guvernului olandez, citat de Politico.
  • În octombrie, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că Statele Unite vor conduce coaliția de țări care pregătesc piloți și echipaje ucrainene pentru a opera și întreține avioane de luptă F-16 alături de Olanda și Danemarca.
  • Lockheed Martin, compania americană care produce avioanele de luptă, va contribui la asigurarea instruirii și întreținerii.
Știre preluată de pe pagina Europa Liberă România.
XS
SM
MD
LG