Site-ul ziare.com preia postarea „nediplomatică” de pe Facebook a lui Igor Dodon, în care face aluzie la cetățenia română a Maiei Sandu. Dodon găsește că proiectata vizită a președintelui Klaus Iohannis în Republica Moldova nu e decât confirmarea că Sandu a fost sprijinită de la București. „…Eu cred ca pentru dânșii (pentru români) e mare fericire că un cetățean al României a devenit președinte al Republicii Moldova”.
Între timp, se apropie și alegerile parlamentare de la București, care, pe cât se pare, vor avea loc, dacă situația pandemică o va permite. Analiștii au devenit grăbiți și spun că trebuie neapărat făcute, altminteri va fi haos politic.
Dan Tăpălagă scrie pe G4Media despre cum îi țin pe tușă liberalii pe cei de la USRPLUS. Centrul scenei politice este ocupat doar de PNL și PSD. „Mediatic, partidul lui Barna și Cioloș este izolat la principalele televiziuni de știri monitorizate de G4Media.ro. Prezența candidaților celui de-al treilea partid la emisiunile de seară este neglijabilă. Principalii jucători în spațiul media sunt liberalii și pesediștii, ceilalți abia se văd pe tușă. Alinierea mediatică a televiziunilor de știri este iarăși impresionantă. Pe anumite subiecte-cheie, liberalii și șeful statului sunt tratați cu mănuși aproape fără excepție”, scrie Tăpălagă. El îl acuză pe președintele Iohannis de atitudinea părtinitoare : „s-a transformat în agentul electoral al PNL. Din poziția de șef de stat face totul să radicalizeze electoratul liberal. Atacă neobosit PSD la fiecare conferință de presă organizată la Cotroceni”. S-a petrecut tragedia de la Piatra Neamț, de pe urma căreia au ars oameni ținutiți în paturile de terapie intensivă. Un context nenorocos pentru liberali, numai că, e convins Dan Tăpălagă, „președintele Klaus Iohannis instrumentalizează politic fără jenă” acest caz.
Ce va fi la alegeri ? Cum se va vota în localități aflate în carantină ? Nimeni nu știe. Iar campania e ca și inexistentă, după cum constată Florin Abraham într-o postare pe blogurile Adevărul. „Agenda publică, scrie el, este dominată de ştirile despre carantinarea marilor oraşe şi ritmul alert în care demnitarii guvernului Orban intră în izolare”. Lipsește, de pildă, dezbaterea esențială despre cum se va reduce deficitul bugetar. Or absenţa dezbaterilor electorale este „fenomenul care marchează regresul democraţiei româneşti”.
Poeta Ana Blandiana, voce foarte cunoscută și peste hotare ca păzitor al memoriei victimelor comunismului din România, acordă un interviu Magdei Grădinaru pentru spotmedia.ro. Prima parte, difuzată azi și în format video, se axează pe rolul intelectualilor în societate. Un vers al poetei, scris pe la sfârșitul anilor optzeci, spune: „Pentru că sunt în stare să înțeleg, de tot ce înțeleg sunt vinovată”. Îl amintește în acest dialog și insistă că „intelectualii sunt cei responsabili cu restabilirea adevărului”. Mărturisește că s-a îngrozit când, cu vreo doi ani în urmă, a găsit pe internet o lista de cuvinte, alcătuită de doi universitari, cuvinte care n-ar trebui folosite: sunt cele din panoplia corectitudinii politice. Un fenomen al zilelor noastre, pe care Ana Blandiana îl echivalează cu autocenzura de pe vremea comunismului. Un lucru i se pare totuși sigur: „Singurii intelectuali din lume care nu vor fi victime ale corectitudinii politice sunt cei din fostele țări comuniste, pentru că ei au cunoscut cenzura”.