Efecte și măsuri după dublul omor pe Aeroportul Internațional Chișinău

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu.

Trei ofițeri de investigație din Tadjikistan au ajuns la Chișinău, iar Procuratura Generală a pornit un proces penal pe acțiunile persoanelor responsabile de securitatea Aeroportului, în timp ce atacatorul rămâne în continuare în stare gravă, inconștient, la a treia zi după reținere.

Europa Liberă relatează ce a urmat în R. Moldova după crima dublă de la Aeroportul Internațional (AI) Chișinău.

Rapoarte la Președinție

A doua zi după incident, șefa statului, Maia Sandu, a convocat instituțiile responsabile de asigurarea securității și ordinii publice, anunță luni, 3 iulie, instituția prezidențială.

„La ședință instituțiile au raportat despre modul în care au acționat în ziua incidentului grav de la AI Chișinău, precum și despre adoptarea unor măsuri sporite de securitate. Guvernul a informat despre ajutorul financiar care urmează să fie acordat familiilor”, arată comunicatul Președinției.

Anchetatori tadjici, la Chișinău: „Ashurov e un fost polițist”

Luni, 3 iulie, șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că trei ofițeri de investigație de la Ministerul Afacerilor Interne din Tadjikistan se află la Chișinău.

Ofițerii vor investiga circumstanțele incidentului din 30 iunie și vor interacționa cu reprezentanții structurilor moldovene de drept, inclusiv cu cei de la Procuratura Generală.

Ashurov, autorul atacului de la Aeroportul din Chișinău, este un fost polițist care, după ce a activat 7 ani în structurile Ministerului de Afaceri Interne din Tadjikistan, a fost concediat pentru infracțiuni, a comunicat într-un briefing de presă șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu.

„Este un criminal ordinar care a comis o crimă asemănătoare pe teritoriul Tadjikistanului în anul 2013, pentru care a ispășit pedeapsa și a ieșit înainte de termen din pușcărie. Și acum are calitatea de executor, membru-executor al grupării criminale din care face parte”, a precizat Cernăuțeanu, citând informații oferite de colegii din Tadjikistan.

Proces penal pe acțiunile / inacțiunile responsabililor de securitatea de la Aeroport

Procuratura Generală (PG) a anunțat pe 3 iulie că va verifica corectitudinea acțiunilor persoanelor responsabile de securitatea Aeroportului, urmare a dublului omor din 30 iunie 2023.

„PG a inițiat un proces penal în scopul verificării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoanele implicate în asigurarea securității persoanelor aflate la Aeroportul Internațional Chișinău în data de 30 iunie 2023 a obligațiunilor de serviciu, care au rezultat în decesul a două persoane”, scrie într-un comunicat Procuratura.

Starea de sănătate a atacatorului

Mai multe instituții de presă, citând surse din spitalul în care a fost internat atacatorul, scriu că tadjikul Rustam Ashurov este încă inconștient și în stare gravă, după ce a fost rănit în timpul reținerii.

NewsMaker a scris, citând surse din instituția medicală, că prognosticul medicilor cu privire la starea atacatorului este „foarte rezervat”.

O altă sursă a instituției ar fi declarat că Ashurov „nu are practic nicio șansă de supraviețuire”.

În cadrul briefingului de presă șeful IGP Cernăuțeanu a confirmat că "într-adevăr, stare lui de sănătate este una foarte gravă".

"Medicii întreprind măsurile care le sunt predestinate conform atribuțiilor, indiferent de persoana care este spitalizată, ei au obligația să asigure toate garanțiile medicale", a mai adăugat șeful IGP.

### Vezi și... ### Noi detalii despre atacatorul de la Aeroportul Internațional Chișinău