Procuratura a decis: vioara Alexandrei Conunova rămâne în arest

Alexandra Conunova-Dumortier concertând în București

La o zi după ce Alexandra Conunova a cerut înapoi procuraturii vioara care i-a fost confiscată la vamă, procurorii au explicat de ce încă nu-i pot înapoia cunoscutei violoniste instrumentul estimat la două milioane de euro. Vioara a fost confiscată pe 22 octombrie la aeroportul din Chișinău pe motiv că violonista aflată în drum spre Rusia nu avea actele necesare. Într-o petiție online lansată la 9 decembrie, Conunova a spus că vioara Guadagnini Ida Levin folosită de ea de patru ani i-a fost confiscată abuziv. Procuratura o cercetează pentru „tentativă de contrabandă” și spune că nu-i poate înapoia instrumentul pentru că nu a primit încă acte care ar confirma cine este proprietarul. Procurorii au dat asigurări că vioara se păstrează în condiții adecvate: e păzită de umiditate și razele soarelui...

Your browser doesn’t support HTML5

Procuratura a decis: vioara Alexandrei Conunova rămâne în arest

Acum o lună și jumătate Alexandra Conunova, căreia vameșii moldoveni nu i-au permis să scoată din R. Moldova vioara nedeclarată la justa valoare, artista urma să participe la un eveniment în cadrul galeriei Tretiakov din Moscova. Oamenii legii sugerează că violonista trebuia să fi cunoscut regulile de călătorie cu un instrument muzical în valoare de două milioane de euro.

Până la data de 22 octombrie 2021, ministerul nu a eliberat un asemenea certificat persoanei menționate

Ea urma să dețină o recipisă eliberată de Ministerul Culturii care să confirme că vioara nu face parte din patrimoniul R. Moldova și poate fi scoasă din țară. Alexandra Conunova nu avea asupra ei un asemenea document, spune Artur Furtună, ofițer de urmărire penală la Serviciul Vamal. „Conform răspunsului oferit de către Ministerul Culturii, până la data de 22 octombrie 2021, ministerul nu a eliberat un asemenea certificat persoanei menționate. Faptele descrise mai sus au stat la baza urmăririi penale pe tentativă de contrabandă cu valori culturale prin nedeclararea acestora. Drept urmare, vioara a fost ridicată fiind asigurată păstrarea acesteia în condiții de maximă securitate de către Serviciul Vamal.”

### Vezi și... ### Sergiu Prodan: vioara artistei Alexandra Conunova nu face parte din patrimoniul național al R. Moldova

Ofițerul Artur Furtună spune că violonista Alexandra Conunova avea un act semnat de un expert acreditat de ministerul Culturii de la Chișinău care certifica valoarea istorică și artistică a instrumentului muzical, document neconcludent și insuficient pentru ca vameșii să fi încuviințat scoaterea viorii din țară.

Și contractul de împrumut prezentat de artistă câteva zile mai târziu, care ar indica proprietarul viorii, un cetățean elvețian, și consimțământul dat de proprietar Alexandrei Conunova ca să utilizeze vioara în concerte, nu au fost convingătoare pentru organele de urmărire penală. Mai ales pentru că nu aveau o dată de întocmite, explică procurorul Sergiu Petruș.

Procuratura a luat legătura telefonică cu cetățeanul elvețian indicat în contract care abia la doi decembrie a expediat copia actelor solicitate. Până la moment confirmarea autenticității copiilor acestor acte nu a fost prezentate, după cum stabilesc normele de procedură penală.”

Între timp, violonista a lansat o petiție online în care cere sprijin pentru oprirea a ceea ce ea numește „abuz” comis de autoritățile moldovene. Alexandra Conunova spune că ar fi călătorit anterior cu vioara oprită la vama moldovenească și că ar fi prima dată în mai mult de zece ani când instrumentul a fost supus controlului. Artista mai insistă că oamenii legii, la fiecare solicitare de informație din partea avocatului ce-i reprezintă interesele, oferă date diferite și că „în loc să grăbească și să faciliteze procesul”, în realitate îl tergiversează:

Acum șase săptămâni mi s-a întâmplat un incident în urma căruia am rămas fără instrumentul meu Guadagnini, aproximativ din anul 1785 care îmi este dat în folosință de către un generos sponsor elvețian, drept recunoștință a talentului meu și a muncii mele. Acest instrument este până astăzi reținut în Moldova, fără explicații clare când voi putea primi acces la instrumentul meu de lucru. Asta îmi aduce daune în cariera, în relația mea cu sponsorul, pentru viața mea de familie și sănătății mele mintale.”

În ce privește condițiile în care este păstrată vioara Guadagnini, procurorii dau asigurări că respectă rigorile privind umiditatea aerului, însă au reproșat Ministerului Culturii că ar fi evitat să răspundă unei solicitări „de acordare a asistenței consultative privind condițiile în care ar trebui păstrat instrumentul muzical”.

Într-un răspuns pentru postul nostru de radio, serviciul de presă al Ministerului Culturii a precizat că procurorii s-ar fi interesat de existența „unei încăperi specializate unde poate fi transmisă spre păstrare vioara și arcușul”, demers ce a fost redirecționat spre Muzeul național de istorie.

Între timp părerile oamenilor neavizați, prezentate în reportaje și articole, oscilează între susținerea necondiționată a artistei „abuzate” și încuviințarea vigilenței vameșilor care „încearcă să-și repare reputația nu tocmai strălucită”.