Procuratura Anticorupție va avea mai mulți angajați

Prezentă la ședința parlamentului șefa Procuraturii Anticorupție a declarat că instituția are nevoie „de mai mulți ofițeri de urmărire penală și investigații”

Numărul angajaților Procuraturii Anticorupție ar putea crește cu 54 de unități, însă cel al procurorilor va rămâne neschimbat, potrivit unei hotărâri adoptate de parlament la 1 februarie. Deputații spun că în acest fel instituția va putea lupta mai bine împotriva corupției mari.

Conform normelor precedente, în Procuratura Anticorupție puteau lucra 144 de persoane, dintre care 59 procurori, iar restul – ofițeri de investigație și urmărire penală, consultanți ai procurorilor și specialiști. După modificare, în instituție vor putea fi angajate, în total, 198 de persoane.

De exemplu, ar urma să fie angajați specialiști în investigații economice, financiare și vamale, cum ar fi: auditori, analiști financiari, experți în contabilitate judiciară.

Deputații recomandă ca în Procuratura Anticorupție să fie creată o direcție de urmărire penală și alta judiciară. Cea din urmă va fi responsabilă de reprezentarea învinuirii în instanța de judecată. O altă noutate este crearea aparatului acestei procuraturi, care va cuprinde secțiile resurse umane, finanțe, contabilitate și achiziții publice.

În nota informativă a proiectului, deputații au amintit că, după obținerea statutului de candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, R. Moldova și-a asumat angajamentul să avanseze în realizarea reformelor în domeniul justiției și combaterea corupției. Ei au mai atras atenția că dosarele de rezonanță aferente „fraudei bancare” și „spălătoriei rusești” nu au fost eficient investigate.

„Prin urmare, Procuratura Anticorupție urmează să fie capacitată cu suficiente resurse organizaționale, financiare, umane, tehnice și de altă natură pentru a asigura funcționarea eficientă a acesteia”, au scris autorii hotărârii.


În ședința Parlamentului, proiectul hotărârii a fost prezentat de deputatul partidului de guvernământ (PAS) Igor Chiriac. Fiind întrebat de deputata Marina Tauber cât va costa bugetul de stat întreținerea procuraturii după majorarea personalului, el a răspuns că pentru anul 2024 ar fi nevoie de 64 milioane de lei.

Prezentă la ședință, șefa Procuraturii Anticorupție a declarat că instituția are nevoie „de mai mulți ofițeri de urmărire penală și investigații” pentru a găsi imobilele de peste hotare ale infractorilor.

„În ultimul an, noi am reușit să identificăm și să înghețăm așa bunuri în valoare de 80 milioane de euro, care ar acoperi bugetul nostru pe 20 de ani, așa că merită să investim în această instituție”, a spus Veronica Dragalin.

Anterior, la o conferință de presă, Dragalin a precizat că, din cele 144 de funcții, sunt ocupate aproximativ 100 și a propus ca numărul angajaților să fie majorat până la 218. De asemenea, ea insistă ca Procuratura Anticorupție să aibă un sediu nou.

### Vezi și... ### Indivizii bănuiți de corupție sau legături cu guverne străine, privați de dreptul la privatizare