Procuratura Generală respinge amendamentul la lege care permite demiterea procurorului șef

Procuratura Generală a avizat negativ inițiativa de modificare a Legii cu privire la Procuratură care prevede un mecanism de evaluare a performanței procurorului general și demiterea acestuia în cazul constatării lipsei de rezultate în activitate. Modificareaa fost adoptată deja vineri, în prima lectură, de majoritatea PAS din Parlament.

Potrivit avizului publicat pe pagina web a procuraturii, prin acest proiect s-ar urmări revocarea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Instituția invocă, totodată, urgența cu care a acționat majoritatea parlamentară și lipsa avizelor și a expertizei juridice la ședința plenară din 13 august când proiectul a fost aprobat în prima lectură.

Într-un interviu cu Europa Liberă, Ion Diacov, fost procuror șef al Chișinăului a atras atenția că schimbarea procurorului general nu va „curăța” sistemul procuraturii care în opinia sa a devenit între timp „parte din mafie”. Diacov consider că ar exista două soluții: or Procuratura este trecută direct în subordinea Ministerului Justiției, or Procurorul General primește cu adevărat prerogative pentru a lua decizii legate de soarta procurorilor.

„Astăzi, Stoianoglo nu decide nimic” a ținut să sublinieze Diacov.

Între timp, proiectul de lege este acum într-o dezbatere publică organizată de Comisia juridică a parlamentului, la fel ca cea care prevede schimbarea modului în care sunt aleși membri Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor.