Linkuri accesibilitate

„Nu ne permitem să pierdem timpul”. PAS respinge reproșurile societății civile


Lansarea PAS în campania electorală, 5 iulie 2021
Lansarea PAS în campania electorală, 5 iulie 2021

Comisia juridică a parlamentului găzduiește mâine consultări publice întârziate asupra amendamentelor legislative care vot face posibilă între altele înlocuirea actualului procuror general considerat de noua putere un obstacol în lupta anticorupție. Consultările vor avea loc abia după ce amendamentele au fost deja adoptate în prima lectură și după ce organizații ale societății civile au criticat sever această grabă a parlamentului dominat de partidul pro-prezidențial PAS, care a ocolit procedura în vigoare. ONG-urile au cerut consultări „veritabile”, dar comisia de resort a rezervat pentru ele doar câteva ore.

PAS respinge reproșurile societății civile privind schimbarea pripită a legilor justiției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:00 0:00
Link direct

Resetarea instituțiilor de luptă cu corupția este ceea ce își propun, în general, președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate - deținător al majorității din noul parlament - atunci când avansează cele câteva legi în discuție și puțini sunt cei care îi contrazic că ar fi necesare.

A nemulțumit totuși viteza cu care sunt promovate, mai multe organizații nonguvernamentale de la Chișinău spunând recent într-un apel că nu ar vrea ca graba autorităților să compromită startul de reformă.

Olesea Stamate, parlamentara PAS care conduce comisia legislativă ce va organiza consultările (cea juridică) își apără totuși partidul, spunând că nu e o problemă prea mare ca proiectele să adune concomitent propuneri de îmbunătățire atât de la fracțiuni și instituții guvernamentale, cât și de la societatea civilă, mai important fiind, la părerea sa, să nu se întârzie prea mult cu schimbarea:

„Chiar nu ne permitem să pierdem timpul pentru că s-ar putea să ne trezim în situații că, între timp, mai fug din țară câteva personaje pentru care procuratura a evitat să aplicarea măsurilor preventive, cel puțin de nepărăsire a țării. Deci, noi încercăm cu tot dinadinsul să respectăm procedurile de legiferare, dar este adevărat că unele proiecte necesită să fie adoptate în regim cât mai urgent și atunci putem să facem consultări între prima și a doua lectură, nu neapărat înainte de prima lectură. Totodată termenele de 10 zile de recepționare a amendamentelor și avizelor va fi respectat.”

Printre inițiativele legislative votate primele după victoria în alegeri de PAS, cea mai importantă e una ce instituie o verificare a activității procurorului general, căruia partidul majoritar și președinta Sandu îi reproșează fuga din țară a controversatului afacerist Veaceslav Platon, proaspăt scos din detenție și achitat în justiție, la inițiativa lui Alexandr Stoianoglo, actualul șef de la procuratură.

În timp ce unii afirmă că, decât să fie demis prin intervenție legislativă, Stoianoglo ar trebui să fie somat să-și abandoneze funcția, fie prin presiune publică, fie urmare a unei acțiuni disciplinare, eventual după o analiză mai atentă a proprietăților, alții, printre ei Valeriu Pașa, președinte al comunității WatchDog Moldova, dau dreptate mai degrabă autorităților, spunând că situația actuală, când există un procuror slab în fața corupților, dar inamovibil prin lege, trebuie să înceteze:

Astăzi procurorul general este un fel de dumnezeu în acest sistem...

„Care procuror din procuratură, în condițiile în care astăzi procurorul general este un fel de dumnezeu în acest sistem - retrogradează și promovează pe cine vrea el, ia dosarele de la cine vrea și le dă cui vrea - o să-l investigheze cineva pe procurorul general în funcție? Astea sunt povești. Eu admit că sunt și alte metode, dar aș prefera cei care spus asta să ne spună și care este metoda potrivită”.

Valeriu Pașa, care și-a pus, alături de o serie de alte influente organizații neguvernamentale de la Chișinău semnătura pe apelul de acum câteva zile față de autorități, critică, pe de altă parte, mai ales una din inițiativele supuse dezbaterilor și anume cea ce prevede anularea concursului la șefia Centrului Național Anticorupție - o altă instituție importantă din lista celor pe care majoritarii au de gând s-o reformateze:

„Noi de exemplu nu am văzut nici o motivare pertinentă pentru eliminarea procedurii de concurs pentru ocuparea funcției de director CNA. Deci, credem că concursul trebuie să rămână. Altceva este că ar fi bine să se aprobe o legislație specială privind aceste concursuri, care să stabilească procedurile și criteriile... ”

Producându-se în parlament, numirea șefului de la CNA este oricum politică, cu sau fără concurs, se justifică la rândul ei Olesea Stamate:

„Indiferent de faptul că este sau nu concurs, oricum ar fi fost desemnat de 51 de deputați – vă dați bine seama că, având majoritatea în comisia de profil, oricum, ipotetic vorbind, putem promova candidatul pe care l-ar propune cei 20 de deputați în formula actuală a legii. Prin urmare, nu cred că este cazul. În special în cazul anumitor instituții pentru care PAS și-a asumat drept prioritate absolută reformarea și schimbările pe acest domeniu.”

Programate pentru zilele de miercuri și joi, consultările între parlamentari și reprezentanții societății civile ar putea să se soldeze cu anumite modificări față de variantele inițiale ale inițiativelor, dar ar putea și să lase neschimbate proiectele pe care insistă PAS. Asta ar însemna ca procurorul general să fie supus în următoarele luni unei evaluări în Consiliul Procurorilor, nu înainte de excluderea sa din acest consiliu, iar rezultatul evaluării ar trebui să le deschidă majoritarilor calea spre demiterea lui Stoianoglo.

XS
SM
MD
LG